Matowienie+ realistyka barw w zależności od skali*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
- Wujek Andrzej
- x 2
Teraz to już zupełnie nie wiem o co chodzi Duch ...
Pytałeś o kurz . Założyłem że chodzi o pojazdy w typowych skalach 1:25 i 1:35 . W takim przypadku kurz jest widoczny i ma jakiś sens .
Nie wyobrażam sobie kurzu na okrętach w skali 1:200 ...
Kurzu na samolotach znaczy modelach samolotów ? Niespotykane .
Nie znam definicji kolorów bardziej wypłowiałych i realistycznych .
Tym razem zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi - nie jestem w stanie pomóc .
Być może ktoś z fachowców się wypowie ?
Pytałeś o kurz . Założyłem że chodzi o pojazdy w typowych skalach 1:25 i 1:35 . W takim przypadku kurz jest widoczny i ma jakiś sens .
Nie wyobrażam sobie kurzu na okrętach w skali 1:200 ...
Kurzu na samolotach znaczy modelach samolotów ? Niespotykane .
Nie znam definicji kolorów bardziej wypłowiałych i realistycznych .
Tym razem zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi - nie jestem w stanie pomóc .
Być może ktoś z fachowców się wypowie ?
MarcinS, tobie chodzi o teoretyczny odbiór kolorów w zależności od skali modelu. Ktoś teoretycznie stwierdził, że prawdziwy kolor w skali 1/35 powinien mieć domieszkę ( rozjaśnienie ) x% białej, w skali 1/72 y%, a w innej skali z%. To nie jest efekt zakurzenia, wypłowienia, czy o co tam duchowi chodzi.
gulus
gulus
- Wujek Andrzej
- x 2
To rozjaśnienie o którym piszesz Gulusiu to można zamiast rozjaśniania każdego z kolorów z osobna / w modelu / , uzyskać dodatkowym malowaniem bezbarwnym "matem" z domieszką białej farbki w stosownych proporcjach .
Oczywiście przy zastosowaniu "masek" dla części błyszczących i metalizowanych .
Ten sposób raczej do skali 1:35 lub poniżej się nadaje , dla 1:72 i powyżej dodatkowa warstwa malowania może powodować "zanik" szczegółów .
Nadal nie wiem o co Duchowi chodzi ...
Oczywiście przy zastosowaniu "masek" dla części błyszczących i metalizowanych .
Ten sposób raczej do skali 1:35 lub poniżej się nadaje , dla 1:72 i powyżej dodatkowa warstwa malowania może powodować "zanik" szczegółów .
Nadal nie wiem o co Duchowi chodzi ...
Dobra dobra - bylo o tym w takiej starej ksiazeczce - w praktyce to zupelnie inaczej wychodz... Owszem czasem mozna rozjasniac ale proporcje najlepiej samemu dobrac.gulus pisze:MarcinS, tobie chodzi o teoretyczny odbiór kolorów w zależności od skali modelu. Ktoś teoretycznie stwierdził, że prawdziwy kolor w skali 1/35 powinien mieć domieszkę ( rozjaśnienie ) x% białej, w skali 1/72 y%, a w innej skali z%. To nie jest efekt zakurzenia, wypłowienia, czy o co tam duchowi chodzi.
gulus
Sorry, że wcinam się w temat, ale służę linkiem:
http://www.ipmsstockholm.org/colorchart ... effect.htm
http://www.ipmsstockholm.org/colorchart ... effect.htm
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński