Stare krypy (koga elbląska na początek)
Moderator: kartonwork
Stare krypy (koga elbląska na początek)
Witam
Na wstępie nie omieszkam wspomniec, że nie jestem doświadczonym modelarzem kartonów, więc miejcie litość
Od jakiegos czasu zamierzam zabrać się za "Koge elbląską", czy macie może jakies informacje na jej temat? W necie informacji jak na lekarstwo, znalazłem 2 modele (w tym 1 na rosyjskiej stronie), + 2 wersje kogi w MM (jedna z lat 70-tych - nieco się różnią)...
Czy może ktoś mi udostępnić jakiś planik + może dodatkowe informacje?
Z góry dzięki
Na wstępie nie omieszkam wspomniec, że nie jestem doświadczonym modelarzem kartonów, więc miejcie litość
Od jakiegos czasu zamierzam zabrać się za "Koge elbląską", czy macie może jakies informacje na jej temat? W necie informacji jak na lekarstwo, znalazłem 2 modele (w tym 1 na rosyjskiej stronie), + 2 wersje kogi w MM (jedna z lat 70-tych - nieco się różnią)...
Czy może ktoś mi udostępnić jakiś planik + może dodatkowe informacje?
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony pt wrz 17 2004, 21:53 przez maciej kumor, łącznie zmieniany 1 raz.
na forum PWM ( http://www.modelarstwo.org.pl/forum/index.php ) w dziale szkutnicze jest swietny topic o kodze - bardzo dokladnie zebrane informacje na jej temat. niestety cos nie moge wejsc na to forum dzisiaj - tam na pewno go znajdziesz, jak sie dostane to poloze link tutaj
To był mój pierwszy żaglowiec. Tu jest opis z jego klejenia http://www.konradus.com/forum/read.php? ... eply_16533. Identyczny tekst jest w którymś Kartonowym Fanie. Na Polskiej Witrynie Modelarskiej widziałem model redukcyjny Kogi Elbląskiej bardzo dobże obfotografowany. Zycze Ci powodzenia!
No i zaczęło sie... Dziś o 19:00 rozpoczęły się prace w corelu nad przerysowaniem wręg - polecą na drukarce, najprawdopodobiej potem karton bądź sklejeczkę (jeszcze musze dopracować system). Dzięki Ayem - dzięki twojemu linkowi "wybiłem sobie z głowy" pewne rozwiązania (np. luk do ładowni ).
Po niedzieli ekipa wchodzi do stoczni, a rysownicy wezma się za deski...
Mam nadzieję że mój pomysł na wykorzystanie forniru na dechy wypali (wiem że pomysł jest dobry, bo sprawdzony, tylko ciekawe czy w moim wykonaniu ;| )
Jak rusze z robotą w stoczni to pchne jakieś fotki - no chyba, że kolejna Koga Elbląska to zaśmiecanie forum...
Po niedzieli ekipa wchodzi do stoczni, a rysownicy wezma się za deski...
Mam nadzieję że mój pomysł na wykorzystanie forniru na dechy wypali (wiem że pomysł jest dobry, bo sprawdzony, tylko ciekawe czy w moim wykonaniu ;| )
Jak rusze z robotą w stoczni to pchne jakieś fotki - no chyba, że kolejna Koga Elbląska to zaśmiecanie forum...
-
Witaj !!!maciej kumor pisze:No i zaczęło sie... Dziś o 19:00 rozpoczęły się prace w corelu nad przerysowaniem wręg - polecą na drukarce, najprawdopodobiej potem karton bądź sklejeczkę (jeszcze musze dopracować system). Jak rusze z robotą w stoczni to pchne jakieś fotki - no chyba, że kolejna Koga Elbląska to zaśmiecanie forum...
Tekst o Kodze to moje dzieło. Cieszę się, że Ci się spodobał. Założyłem nawet stronę o dawnych żaglowcach - http://koga.net.pl i teraz tam bedę opisywać dalsze zmagania z Kogą. Ma dopiero miesiąc, ale mam już 800 odwiedzin i cały czas stronę rozwijam. Mam nadzieję, że moderator nie uzna tego za kryptoreklamę i mnie nie wytnie, bo chciałbym Ci dać jeszcze jedną wskazówkę - przeczytaj artykuł o Miedziowcu zamieszczony na tej stronie. Dużo rozwiązań w Kodze proponowanej przez Litwina zostało zaczerpniętych właśnie z tego statku. Zaproponowałem mu spotkanie, czekam na odpowiedź....
Chętnie na swojej stronie zamieszczę relację z Twojej budowy i fotki.
Życzę sukcesów, to bardzo fajny statek, daje wiele radości.
Pozdrawiam.
Możesz być Radku zupełnie spokojny. To forum tym właśnie się wyróżnia, że wspiera wszystkie działania na rzecz propagowania modelarstwa i nikogo się tutaj nie banuje za podawanie linków do modelarskich stron.Radek Kubera pisze: Mam nadzieję, że moderator nie uzna tego za kryptoreklamę i mnie nie wytnie
Obejrzałem, narazie pobieżnie, twoją stronę i spodobała mi się. Wrócę do niej na pewno w wolnej chwili.
-