Polski Taifun

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

ODPOWIEDZ
pvf

Polski Taifun

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: pvf »

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum, więc może kilka słów o mnie na początek... :) Dłubię w plastiku, ostatnio głównie skala 1/48, przede wszystkim lotnictwo. Model, który tu prezentuję odzwierciedla moje obecne zainteresowania - lotnictwo polskie z okresu 1945 - 1950. Chociaż oczywiście robię też trochę innych modeli, to jednak ww. tematyka jest obecnie najbliższa memu sercu :)

A oto moje ostatnie wypociny - model Eduarda (wersja profipack) robiony "spudła".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarcinS

Post autor: MarcinS »

Wyglada super! Czy mozesz napisac conieco o technice zaczerniania lini podzialow, ktorej uzyles.
Pozdrawiam
MarcinS
TomBazz

Post autor: TomBazz »

Bardzo mi się podoba :spoko:
SEBA1100101

Post autor: SEBA1100101 »

Ładny model nieładny materiał :-)
pvf

Dzięki za uznanie! :)

Może wyda się to głupie, ale już od dłuższego czasu do zaciemniania linii używam ołówka. Dobrze zaostrzonego, automatycznego ołówka. Ma to tą zaletę, że wszelkie potknięcia mogę wymazać gumką. A w miejscach, gdzie linie podziału blach np. zanikają ;) mogę je delikatnie dorysować.
Oczywiście trzeba potem model pomalować lakierem bezbarwnym (mat lub półmat) żeby zgubić metaliczny poblask grafitu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gulus

Post autor: gulus »

Polskie Tajfuny nie miały, prócz szachownic, żadnych oznaczeń, napisów eksploatacyjnych? Kiedyś widziałem jego fotki, ale za chorobę nie pamiętam tego !

gulus zdziwiony, że profipack Eduarda nie ma dodatków
Obrazek
pvf

No więc sprawa oznaczeń polskich Taifunów wygląda mniej więcej tak - według literatury, występowały w dwóch rodzajach malowania. Jeden, wojskowy ciemnozielono/niebieski z szachownicami bez dodatkowych oznaczeń (samolot wykorzystywany przez 9 Samodzielną Eskadrę Łącznikową) taki jak na zdjęciach powyżej. Drugi rodzaj malowania "cywilny" - cały samolot w kolorze kremowym lub jasnoszarym z szachownicami na skrzydłach i usterzeniu pionowym i małym czerwonym godłem na sterze kierunku (samolot również wykorzystywany przez 9. SEŁ) lub z cywilną rejestracją SP-AIO, samolot wykorzystywany przez Zarząd Główny Ligi Lotniczej.
Analiza zdjęć niemieckich Taifunów pokazuje, że i na oryginalnie malowanych płatowcach praktycznie nie było żadnych napisów eksploatacyjnych.

Tak czy inaczej, może to malowanie do najbardziej atrakcyjnych nie należy, ale i tak nie mogłem mu się oprzeć :D

Ja też byłem dość nieprzyjemnie zaskoczony zawartością pudełka wersji profi :( Miałem nadzieję, że przynajmniej będą żywiczne koła. A w pudełku jest tylko blaszka i maski (których jakość zresztą woła o pomstę do nieba).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ