Gaz 69M

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderatorzy: kartonwork, kierownik

greegg

Gaz 69M

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: greegg »

Wygrzebałem ostatnio w swoich szpargałach Gaz-a 69M z MM 4-5/84.Przypominam sobie,że zakupiłem go w takim miłym sklepiku w Lublinie na jednej z wycieczek szkolnych (czyli dawno temu) wraz z T-72 też z MM (leży w szafie) i Tornado z ....zapomniałem z jakiej firmy (wisi pod sufitem). Czy może jest ktoś kto kleił ten konkretny model i mógłby ogólnie o nim opowiedzieć? Nie chodzi tutaj mi o dokładny opis budowy chociaż nie zaszkodziłoby. Mam na myśli raczej kilka uwag ogólnych,ponieważ mam ten model w planach, a w dziedzinie modelarstwa jeżdżącego jestem delikatnie mówiąc nowicjuszem.
Pozdrawiam.
blez

Post autor: blez »

SIEMKA
Ja go kleilem ale byl to moj pierwszy model kartonowy
robilem t ona 2 etapy 1- to klejenie ramy jakies 3 lata temu a 2- to calosc w te wakacje
przyznam ze bardzo mi sie spodobalo i teraz jestem w trakcie klejenia z wlasnego projektu bmw e28

a moj gaz wyglada tak
Ep09

Post autor: Ep09 »

blez, to znaczy jak wygląda...coś nie zakukało... :lol:

Maciek
blez

sorry za jakosc zdjec
blez

to kolejne
blez

przerobilem go troche z budy bo jakos dziwnie wygladal z samym szkieletem (orurowaniem) dodając deski
i doczepilem z boku łopate(oczywiscie wlasnej roboty :lol: )

ogolnie nie bylo wiekszych problemow ze sklejaniem
żaluje troche że go wczesniej przed sklejeniem nie zeskanowalem bo lepiej by sie sklejal na nowym kartonie
blez

i ostatnie
nie będe was już więcej męczył
hehe :lol: :oops:
Awatar użytkownika
kierownik
x 11

Post autor: kierownik »

Pomysł z żaróweczkami jest przedni. Może opiszesz nam jakie zastosowałeś, gdzie jest źródło prądu? Po modelu widać że Cię to wciąga i na pewno następne będą coraz lepsze. A na zachętę masz tutaj fotkę oryginała ode mnie ;-)
blez

dzieki kierowniku za pochwale :lol:
zaróweczki wyjąłem ze starej zabawki mojego brata
wkleiłem je zaraz przed zamontowaniem klosza w tzn wyciolem napoczatku w błotniku otwor, potem przykleiłem klosz i wsadzilem żarówki. na koniec z szybki od identyfikatora zrobiłem szkło (ponacinalem go tak lak wyglada klosz w oryginale) i nalkeiłem na klosz. oczywiscie aby wzmocnic klosz dalem obręcze z tektury(wyciolem otwory na żarówkę w krązkach szkieletu klosza).kable nakleiłem na spodnią część nadwozia potem nakleiłem ramę podwozia.
a co do źródla zasilania to jeszcze nie wiem gdzie je umieścic. Narazie są puszczone kable pod podwoziem. myślałem o zbudowaniu jakiejś przyczepki do niego i tam umieścił bym baterie.
pomysł zrodził sie spontanicznie w trakcie klejenia
Awatar użytkownika
_TONY_

Post autor: _TONY_ »

ale opnki to łyse są :D Gdzie jest bieżnik ??
==============
.:LIFE IS BRUTAL:.
==============
ODPOWIEDZ