Przeglądając różne pudła z zawartością modelarską, natrafiłem na kilka budynków wykonane tą techniką - produkcji firmy REMI.
Chciałbym to poskładać do kupy, ale nie wiem jak.
Przeto prośba o podzielenie się wiedzą na ten temat: jak wycinać, czym kleić i ew. inne porady.
Z góry dzięki
OldMan
Vacuform - czym to się je?
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Vacuform - czym to się je?
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Osobiscie nigdy nie kleilem modeli wyprodukowanych ta technika, ale kilkanascie lat wstecz mialem takie cos w reku i pamietam ze w instrukcji wygladalo to w ten sposob ze wycinasz taki element z kilkumilimetrowym zapasem do okola z arkusza, po czym szlifujesz na plaskim kawalku papieru sciernego az ten naddatek "zniknie" po czym dalej juz tak jak z kazdym innym modelem czyli klej, szpachla, farba, lakier
Dzis moze inaczej sie to juz robi wiec jesli ktos wie cos wiecej na ten temat to ci pewnie wkrotce napisze.
Dzis moze inaczej sie to juz robi wiec jesli ktos wie cos wiecej na ten temat to ci pewnie wkrotce napisze.
Witam
Ślimak napisł, że ten naddatek zostawiasz i może tak być w przypadku budynków. Aczkolwiek w przypadku modeli samolotów, pojazdów itp jest tak jak napisał artcor (praktycznie 99 przypadkach na 100). Najlepej zanim skeisz dopasuj elementy na sucho i zobaczysz czy zeszlifować przed sklejeniem.
pozdrawiam
Ślimak napisł, że ten naddatek zostawiasz i może tak być w przypadku budynków. Aczkolwiek w przypadku modeli samolotów, pojazdów itp jest tak jak napisał artcor (praktycznie 99 przypadkach na 100). Najlepej zanim skeisz dopasuj elementy na sucho i zobaczysz czy zeszlifować przed sklejeniem.
pozdrawiam
najlepiej żywicą 2składnikową np. Distal, Epidian itp. A wzdłuż elementów dlugich, nośnych wkleić wręgi, dźwigary itp. usztywnienia. Przy łączeniu kadłubów można sobie pomóc robiąc sklejki podobne do tych z kartonówek - usztywniają i wzmacniają połączenie 2 połówek.gulus pisze:Niektóre elementy są bardzo delikatne, niekiedy warto usztywnić je, od wenątrz wypełnić czymś, teraz już nie pamiętam co tam stosowałem, niestety, vacu, w moim wykonaniu okazały sie porażką.
gulus
pozdrawiam