ORP Wicher - 1:100 [relacja z budowy]

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sebastian B.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Sebastian B. »

Mam prośbe , czy mógłbyś czasem wrzucić fotki takich kombinowanych elementów (papier+plastik) również przed malowaniem , to mogło by wiele wnieść do relacji , taki "know-how" technologii
Teoretyk ostatnio...
Awatar użytkownika
Łukasz K.

Post autor: Łukasz K. »

ssebitro pisze: Mam prośbe , czy mógłbyś czasem wrzucić fotki takich kombinowanych elementów (papier+plastik) również przed malowaniem
Przyłączam się do prośby, to może wyglądać bardzo ciekawie.

Mam też pytanie - skąd bierzesz te arkusze polistyrenowe?
Awatar użytkownika
Sadzior

Post autor: Sadzior »

Jhradco, to jest taki polistyren jak z tacek?
TS/S Stefan Batory - zawieszony do odwołania.
Przyczepa PN 1,5 - w budowie
Awatar użytkownika
jhradca
x 21

Post autor: jhradca »

Polistyren kupiłem na allegro. Są różnej grubości (0,2 - 2,0 mm) a wymiar każdego arkusza to mniej więcej A4. Niestety po formatowaniu dysku straciłem namiar na sprzedającego (kupowałem w dziale modelarstwo, akcesoria czy narzędzia).

Co do fotek to nie ma sprawy, następnym razem zrobię, z tym że nic specjalnego nie będzie widać, arkusze są białe jak kartka z bloku technicznego i na pierwszy rzut obiektywu nie da się odróżnić od kartonu. Różnicę widać przy elementach obłych jak kluzy kotwiczne.

Jak skończę ochraniacze, będę robił klamry do schodzenia na te ochraniacze, uchwyt na zapasową kotwicę oraz tory do zrzutu bomb głębinowych. Chciałbym jeszcze zrobić napis "WICHER". Najlepiej byłoby to zrobić z fototrawionej blaszki, ale na razie(bo chyba będę miał) nie mam zestawu do samodzielnego wykonania. Może ma ktoś dobry pomysł na ich wykonanie :?:
galwani

Post autor: galwani »

model wychodzi pieknie.. a ja mam takie pytanko... czy zamiast tych tajemniczych ;) plytek polistyrenowych mozna by uzyc na przyklad kart telefonicznych?? takich starych... nie czipowych :P
pozdrawiam :)
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Awatar użytkownika
Łukasz K.

Post autor: Łukasz K. »

Galwani, można też użyć pudełek po różnych margarynach i innych produktach spożywczych...
Awatar użytkownika
jhradca
x 21

Galwani! Pomysły Swingera z opakowaniami po margarynach czy serkach, Sadziora z tackami są bardzo dobre, karty telefoniczne też, masz w ten sposób różne grubości.

Edmund_Nita! Wielkie dzięki za podpowiedź, właśnie nie mogłem dojść jak Vivitowi wyszły takie super równiutkie i okrągłe bulaje :roll: szczególnie, że tak małej średnicy :shock: . Byłem prawie pewny, że to nie drucik i podejrzewałem cięcie jakiejś miedzianej rurki na plasterki czy coś w tym stylu. Spróbuję zapukać do Vivita, może znajdzie dla mnie trochę czasu pomiędzy spawaniem kolejnych elementów Nelsona :roll: :shock:
Taki trawiony napis WICHER na rufie to byłby pełen odjazd :!:
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Jakiej wysokości były te litery na Wichrze? Aber produkuje litery i cyfry o wysokościach 1 i 1,5 mm może będą pasować? Jeśli nie to niestety pozostaje zrobić samemu. Myślę, że przy Twoich umiejętnościach, możesz je spokojnie wyciąć z polistyrenu i pewnie wyjdą Ci znacznie lepiej niż mnie na Dziku http://www.kartonwork.pl/forum/album_pa ... ic_id=1304

Pozdrawiam i cały czas podziwiam
Najlepsza skala to...?
1:100!!!
Awatar użytkownika
jhradca
x 21

Waldek K! Litery bądą wysokości mniej więcej czterech milimetrów i szerokości 3 mm o prostym kroju (mam zdjęcie rufy Wichra), więc teoretycznie nie powinny być bardzo trudne do wycięcia. Jednak wypolerowana blaszka wygląda o niebo lepiej od liter pomalowanych złotawą farbką. Niestety super farba do imitacji metalu jest tylko w kolorze stali a nie mosiądzu czy złota :evil: . Na szczęscie tymczasowy brak literek nie uniemożliwia dalszych prac a raczej poprawek bo obracając model naderwałem jeden z ochraniaczy :cry:
Awatar użytkownika
jhradca
x 21

A oto mały aneks do ochraniaczy, bo poprzednio dałem zdjęcie niedokończonego. Ten poniżej to ten co mi się przypadkowo naderwał po dokończeniu i poprawce. Poręcz jest oczywiście z drutu miedzianego.

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt maja 31 2005, 0:31 przez jhradca, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ