Ekspozycja modelu
Moderatorzy: kartonwork, Bartosz B.
Prawda częściowa. Od dotykania a nawet "drapania" paznokciem nic sie nie stanie. Szorowanie po twardej powierzchni (np. blat stołu) pozostawi nieusuwalne (teoretycznie) rysy. Plexi jak kupujesz, to zawsze jest z dwóch stron oklejona przezroczystą folią właśnie po to, żeby przy cięciu nie porysować głaciutkiej powierzchni. Po wycięciu elementów dopiero przed samym klejeniem odrywasz tą folię (jak z szybek nowych zegarków).
W sumie gablotkę sklejasz i stawiasz na półkę do podziwiania; nie rypiesz więc nią po ścianach, dłutkiem, papierem ściernym itp. więc nie ma się o co martwić .
W sumie gablotkę sklejasz i stawiasz na półkę do podziwiania; nie rypiesz więc nią po ścianach, dłutkiem, papierem ściernym itp. więc nie ma się o co martwić .
Pozdrawiam - AlaN
Witam
Z racii doświadczenia podpowiem Wam mości ponowie jest jedna lampa która niszczy plexę, a nazywa się lampa bakteriobójcza. Znają ten problem pielęgniarki, dlatego gdy włanczają lampę przykrywają naprzykład inkubatory prześcieradłami. Chyba że ostatnimi laty coś się zmieniło, tego to już nie wiem.
Pozdrowienia
Waldek
Z racii doświadczenia podpowiem Wam mości ponowie jest jedna lampa która niszczy plexę, a nazywa się lampa bakteriobójcza. Znają ten problem pielęgniarki, dlatego gdy włanczają lampę przykrywają naprzykład inkubatory prześcieradłami. Chyba że ostatnimi laty coś się zmieniło, tego to już nie wiem.
Pozdrowienia
Waldek
Pozdrawiam
Waldek
http://www.szczecinek.org/forum/viewtopic.php?t=26
............................
Modele z zapałek.
Waldek
Modele z zapałek.
Właśnie zdobyłem kawałek plexi o grubości 5 mm. Poszedłem do firmy, która zajmuje się wykonywaniem plansz, tablic reklamowych, kasetonów, itp. i za jedyne 2 zł dostałem kawałek płyty(rozmiar A4). Mają tam różniaste płyty. Przeźroczyste, kolorowe, o różnych grubościach. Płyta kosztuje (zależnie od grubości) w granicach 40-60 zł za m2. Jednak są one dość duże np. 2x3 m i są sprzedawane na "metry". Zatem można kupić 0,5 metra płyty i będzie ona miała wymiary 0,5x2m. Jednak dowiedziałem się tam czegoś naprawdę rewelacyjnego. Otóż są też w sprzedaży rury z PCV! I to o różnych średnicach, np. 50 cm czy nawet 1 m. Jeżeli ktoś robi długi model - niszczyciel- to mogłoby fajnie wyglądać-włożony do rury. Niestety z wrażenia zapomniałem zapytać ile taka rura kosztuje ale pewnie z 80 zł za metr.
Moje modele: archiwum
Nie zły pomysł a i gablota wyglądała by dość ciekawie.
Podrowienia
Waldek
Podrowienia
Waldek
Pozdrawiam
Waldek
Modele z zapałek.
Waldek
Modele z zapałek.
Czy aby na pewno? W akwarium zniekształcenie obrazu powstaje przez to, że jest w nim woda, która ma inny współczynnik odbicia, czy przenikania światła. Jednak do rury z niszczycielem w środku nie naleję wody. Chociaż ktoś, kto robi modele okrętów podwodnych...
Przecież są modele statków umieszczane w butelkach.
Przecież są modele statków umieszczane w butelkach.
Moje modele: archiwum
okret w rurze... brzmi ciekawie :D:D
a ja mam pytanko natury technicznej... czym najlepiej ciąc taką plexe?? wzialem jakis stary kawalek plexi z piwnicy i chcialem z nim "cos" zrobic... ale pilka do metalu tnie bardoz brzydko..strasznie szarpie (a wrecz łąmie) brzgi.... jakies pomysly?? [a moze ta pilka juz sie stepila...musze sprawdzic :P]
pozdrawiam
a ja mam pytanko natury technicznej... czym najlepiej ciąc taką plexe?? wzialem jakis stary kawalek plexi z piwnicy i chcialem z nim "cos" zrobic... ale pilka do metalu tnie bardoz brzydko..strasznie szarpie (a wrecz łąmie) brzgi.... jakies pomysly?? [a moze ta pilka juz sie stepila...musze sprawdzic :P]
pozdrawiam
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Marie von Ebner-Eschenbach