Prośba o zdjęcia z "Daru Pomorza"
Moderator: kartonwork
Prośba o zdjęcia z "Daru Pomorza"
KOCHANI
Proszę o wszystkie zdjęcia z Daru Pomorza jakie posiadacie, - od stępki po jabłka masztów.
Najlepiej na moją pocztę >smykup@tlen.pl<
Z netu już chyba wszystkie pościągałem.
Proszę o wszystkie zdjęcia z Daru Pomorza jakie posiadacie, - od stępki po jabłka masztów.
Najlepiej na moją pocztę >smykup@tlen.pl<
Z netu już chyba wszystkie pościągałem.
pomocy proszę o ??? dotyczące "Daru Pomorza"
W te wakacje byłem na tym żaglowcu i napstrykałem fotek... Mam ich w sumie 12 Mb. Jednak wygodniej dla mnie byłoby wysyłać to partiami (gdyż jestem niewolnikiem modemu Pani Tepsy)... Tak więc napisz które detale potrzebne Ci są najpierw, a postaram się przysłać co mam...
A tak BTW... Model z MM??
Pozdrawiam
A tak BTW... Model z MM??
Pozdrawiam
Dar Młodzieży z GPM'u - uzbrajanie sterówki - 90%...
Pracowałbym dalej tylko czasu brak...
Pozdrawiam - Witkow
Pozdrawiam - Witkow
Świetnie
W związku z zamiarem klejenia Daru zbieram wszelką dostępną dokumentację, między innymi fotograficzną też. W zamiarach, ma on pływać samodzielnie. W związku z tym rozpoczęciem na pierwszy ogień idzie kadłub, nadbudówki, maszt i reje itd.
Z tego, co pamiętam (też kiedyś bywałem w Gdyni) bulaje na burtach nie idą w jednym poziomie - więc najpierw jak mogę prosić to proszę o zdjęcia burt i detali na nich.
Ale zbieram i proszę o każde zdjęcie mogące pomóc w projektowaniu i wykonaniu.
Jeszcze się zastanawiam, w jakiej skali go zrobić, ale chyba zdecyduje się na 1:100.
W związku z zamiarem klejenia Daru zbieram wszelką dostępną dokumentację, między innymi fotograficzną też. W zamiarach, ma on pływać samodzielnie. W związku z tym rozpoczęciem na pierwszy ogień idzie kadłub, nadbudówki, maszt i reje itd.
Z tego, co pamiętam (też kiedyś bywałem w Gdyni) bulaje na burtach nie idą w jednym poziomie - więc najpierw jak mogę prosić to proszę o zdjęcia burt i detali na nich.
Ale zbieram i proszę o każde zdjęcie mogące pomóc w projektowaniu i wykonaniu.
Jeszcze się zastanawiam, w jakiej skali go zrobić, ale chyba zdecyduje się na 1:100.
Poszła pierwsza partia...
BTW - Relacja będzie??
BTW - Relacja będzie??
Dar Młodzieży z GPM'u - uzbrajanie sterówki - 90%...
Pozdrawiam - Witkow
Pozdrawiam - Witkow
Zdjęcia ściągam na bieżąco by mieć pustą skrzynkę na następne.
Jak pisałem Marku T zaczynam od kadłuba.
Pytań mam od liku, ale podstawowe to:
Czy bulaje czy są wszystkie takie same i na jakich poziomach oraz ile ich jest i czy są symetryczne na obu burtach( dysponuję MM i sądzę że jest ich za mało w stosunku do oryginału), oraz wszystkie szczegóły dotyczące burt jak np zaczep kotwic itp. Chcę wykonać kadłub z laminatu dla tego oryginał z którego będę robił kopyto musi być idealny. Dla przykładu zauważyłem, że dziób jest nitowany może jakieś zbliżenie dziobu z tymi nitami
dziękuję za już i proszę o jeszcze.
Jak pisałem Marku T zaczynam od kadłuba.
Pytań mam od liku, ale podstawowe to:
Czy bulaje czy są wszystkie takie same i na jakich poziomach oraz ile ich jest i czy są symetryczne na obu burtach( dysponuję MM i sądzę że jest ich za mało w stosunku do oryginału), oraz wszystkie szczegóły dotyczące burt jak np zaczep kotwic itp. Chcę wykonać kadłub z laminatu dla tego oryginał z którego będę robił kopyto musi być idealny. Dla przykładu zauważyłem, że dziób jest nitowany może jakieś zbliżenie dziobu z tymi nitami
dziękuję za już i proszę o jeszcze.
Witam
Może to lenistwo, z mojej strony, ale sądzę, że najlepiej robić go takim, jakim jest obecnie. Zawsze będę mógł poprosić kolegów z Gdyni o podesłanie zdjęć danego szczegółu bez wertowania starych planów.
Nadal czekam na zdjęcia i ewentualne podpowiedzi.
Może to lenistwo, z mojej strony, ale sądzę, że najlepiej robić go takim, jakim jest obecnie. Zawsze będę mógł poprosić kolegów z Gdyni o podesłanie zdjęć danego szczegółu bez wertowania starych planów.
Nadal czekam na zdjęcia i ewentualne podpowiedzi.
Ja bym Cię raczej namawiał do zrobienia go w okresie służby. DAR był dość często fotografowany - jest na przykład cały album H. Kabata ze zdjęciami z przełomu lat 1960tych i 1970tych.
Od czasu służby w muzeum trochę się pozmieniało - na przykład zdjęto praktycznie całe olinowanie ruchome, pozostawiając tylko brasy. Przez około 10 lat nie było na nim motorówek na śródokręciu.
Teraz odpalono na nim nadbudówkę CO2 (pod grotem).
Od czasu służby w muzeum trochę się pozmieniało - na przykład zdjęto praktycznie całe olinowanie ruchome, pozostawiając tylko brasy. Przez około 10 lat nie było na nim motorówek na śródokręciu.
Teraz odpalono na nim nadbudówkę CO2 (pod grotem).