Fly Model 143 "Kruzensztern"- budowa
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Bębny windy prawie gotowe. Eksperymentuje teraz z malowaniem. Szukam odpowiedniego koloru. Ponizej dwa wzory malowań. Mam wiec pytanie. Które malowanie było by bardziej właściwe? A może są jakieś inne sugestie?
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
powrót do żagli
Czesc Rojnok !
Tak na moje oko , ta winda na orginalnej , zamieszczonej wczesniej fotce, wyglada jakos tak : stalowo - ciemno - niebieska . Moim zdaniem, mozna by poeksperymentowac z tymi kolorami .
Mozna to zrobic dodajac po odrobinie czarnego do niebieskiego , (zciemniajac jasny kolor wychodzi bardziej oszczednie) . Albo metoda suchego pedzla , wcierajac po odrobinie niebieskiego , na wczesniej podeschniety czarny podklad . Plaski , dobrze wytarty, (zuzyty) pedzelek jest najlepszy . Bedzie to wygladac troche nierowno , jak gdyby bardziej naturalnie . Cos takiego jak na tej rdzawej wersji , tylko z niebieskim.
Tak czy inaczej , zapowiada sie SUPER!!!
Pozdrawiam !
Piotr
Tak na moje oko , ta winda na orginalnej , zamieszczonej wczesniej fotce, wyglada jakos tak : stalowo - ciemno - niebieska . Moim zdaniem, mozna by poeksperymentowac z tymi kolorami .
Mozna to zrobic dodajac po odrobinie czarnego do niebieskiego , (zciemniajac jasny kolor wychodzi bardziej oszczednie) . Albo metoda suchego pedzla , wcierajac po odrobinie niebieskiego , na wczesniej podeschniety czarny podklad . Plaski , dobrze wytarty, (zuzyty) pedzelek jest najlepszy . Bedzie to wygladac troche nierowno , jak gdyby bardziej naturalnie . Cos takiego jak na tej rdzawej wersji , tylko z niebieskim.
Tak czy inaczej , zapowiada sie SUPER!!!
Pozdrawiam !
Piotr
Po obejrzeniu ostatniej fotki , zgadzam sie z Markiem T, ale tylko co do czesci ruchomych . Co do calej reszty, podtrzymuje swoja poprzednia opinie. Moim zdaniem sama czern bedzie wygladac zbyt plasko, dlatego odrobina niebieskiego tej czerni nie zaszkodzi. Bedzie to w dalszym ciagu czarny, tyle ze troche ladniejszy. Takim wlasnie kolorem pomalowal bym calosc , i dopiero tam gdzie trzeba pokryl rdza . Chyba ze to tylko gra swiatel , a winda byla pomalowana na wegliscie czarny kolor . Swoja opinie opieram tylko na podstawie obserwacji zamieszczonych fotografi . Odnosze rowniez wrazenie jak gbyby poziome poprzeczki byly wytarte przesuwanymi linami .
Pozdrawiam !
Piotr
Pozdrawiam !
Piotr
rzeczywiście odcień niebieskiego jest widoczny na zdjęciu, ale moje zdanie jest takie, że kiedy winda była malowana był to kolor czarny, pod wpływem słońca i innych czynników eksploatacyjnych ten kolor zrobił sie z odcieniem niebieskiego (zresztą takie same zjawisko obseruje się na stalowych balustradach balkonów w blokach mieszkalnych). Więc Roinok wszystko zależy od Ciebie..czy chcesz zrobić zwaloryzowana windę czy nową
Serdecznie dziękuje wszystkim za porady i sugestie.
Dzięki fotce Marka, zauważyłem u siebie poważny błąd. Wszystkie bębny zrobiłem jednakowej długości, a okazuje się że środkowy jest dłuższy od zewnętrznych. Na moich fotkach nie do końca to było widoczne. Trudno nie będę tego już poprawiał.
W tej chwili wygląda tak jak poniżej i kolory też w zależności od oświetlenia. Czarny kolor na ramie rozjaśniłem białym, ale na fotce widać jakby jeszcze za mało w realu wygląda trochę inaczej.
Kątowniki w ramie trochę są roztapierzone , jak przyjdą bębny i górne poprzeczki to wszystko będzie wyprostowane. Rama tymczasowo została przyklejona punktowo na kawałek tekturki żeby łatwiej można dokonywać montażu.
Dzięki fotce Marka, zauważyłem u siebie poważny błąd. Wszystkie bębny zrobiłem jednakowej długości, a okazuje się że środkowy jest dłuższy od zewnętrznych. Na moich fotkach nie do końca to było widoczne. Trudno nie będę tego już poprawiał.
W tej chwili wygląda tak jak poniżej i kolory też w zależności od oświetlenia. Czarny kolor na ramie rozjaśniłem białym, ale na fotce widać jakby jeszcze za mało w realu wygląda trochę inaczej.
Kątowniki w ramie trochę są roztapierzone , jak przyjdą bębny i górne poprzeczki to wszystko będzie wyprostowane. Rama tymczasowo została przyklejona punktowo na kawałek tekturki żeby łatwiej można dokonywać montażu.
powrót do żagli
powrót do żagli
Przeszedł czas na montaż windy. Przed montażem postanowiłem nawinąć nitkę na każdy bęben, gdyż później będzie to bardzo trudno.
W tym momencie też trzeba mieć już roplanowanie jak będą ustawione reje, bo to się ściśle wiąże z ilością zwojów nawiniętych na bębnie.
Pragnę przypomnieć że na rysunkach montażowych , szkic brasów nie uwzglednia windy brasowej. Myślę że to było straszne uproszczenie ze strony autora.
Poniżej winda z zamontowanymi bębnami i wklejone górne poprzeczki
oraz gotowa winda
winda na razie pozostanie na podłożu tymczasowym. Zostanie zamontowana na pokładzie po montażu masztów
W tym momencie też trzeba mieć już roplanowanie jak będą ustawione reje, bo to się ściśle wiąże z ilością zwojów nawiniętych na bębnie.
Pragnę przypomnieć że na rysunkach montażowych , szkic brasów nie uwzglednia windy brasowej. Myślę że to było straszne uproszczenie ze strony autora.
Poniżej winda z zamontowanymi bębnami i wklejone górne poprzeczki
oraz gotowa winda
winda na razie pozostanie na podłożu tymczasowym. Zostanie zamontowana na pokładzie po montażu masztów
powrót do żagli
powrót do żagli
Witaj Kuba
Winda do tekturki jest przyklejona punktowo klejem BGC. Ułatwiło mi to montaż oraz malowanie. Konstrukcja windy jest bardzo delikatna, a w ten sposób unikam brania ją do ręki. Przed montażem na pokład, skalpelem usunę punkty łączeniem.
Pozdrawiam Roinok
Winda do tekturki jest przyklejona punktowo klejem BGC. Ułatwiło mi to montaż oraz malowanie. Konstrukcja windy jest bardzo delikatna, a w ten sposób unikam brania ją do ręki. Przed montażem na pokład, skalpelem usunę punkty łączeniem.
Pozdrawiam Roinok
powrót do żagli
powrót do żagli