Fly Model 143 "Kruzensztern"- budowa
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Witaj Kuba!
A więc tak najwyższe maszty (Grot I i Grot II) mają 55 cm wysokości.
Co do linek to trudno mi będzie Ci to wytłumaczyć, ale spróbuje.
A wiec te linki (Brasy) poprzez rózne bloczki doprowadzone są do poprzecznych belek ( Reje) na maszcie i mocowane są na końcach tych belek
Linki (Brasy) służą do obracania belkami (Rejami) w poziomie w prawo i w lewo w zależności skąd wieje wiatr.
Dzieki windzie brasowej można tą czynność wykonać szybciej, gdyż można poruszać trzema belkami (Rejami) naraz.
Na Kruzenszternie winda służyła do poruszania trzech dolnych belek (Rej) , reszta belek (Rej) na maszcie poruszana była każda osobno.
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie , ale starałem się Ci wytłumaczyć jak umię najlepiej.
Jak coś nie tak to może któryś kolegów może to lepiej wytłumaczy.
Pozdrawiam Roinok
A więc tak najwyższe maszty (Grot I i Grot II) mają 55 cm wysokości.
Co do linek to trudno mi będzie Ci to wytłumaczyć, ale spróbuje.
A wiec te linki (Brasy) poprzez rózne bloczki doprowadzone są do poprzecznych belek ( Reje) na maszcie i mocowane są na końcach tych belek
Linki (Brasy) służą do obracania belkami (Rejami) w poziomie w prawo i w lewo w zależności skąd wieje wiatr.
Dzieki windzie brasowej można tą czynność wykonać szybciej, gdyż można poruszać trzema belkami (Rejami) naraz.
Na Kruzenszternie winda służyła do poruszania trzech dolnych belek (Rej) , reszta belek (Rej) na maszcie poruszana była każda osobno.
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie , ale starałem się Ci wytłumaczyć jak umię najlepiej.
Jak coś nie tak to może któryś kolegów może to lepiej wytłumaczy.
Pozdrawiam Roinok
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
powrót do żagli
Witaj rowin-ds
Nitki takiej trzeba by było szukać w zakładach obuwiczych u szewców, lub sklepach zaopatrujących te branże.
Nazwa nici to TYTAN firmy Made by Ariadna nr nici 40, color 260
Pozdrawiam Roinok
Nitki takiej trzeba by było szukać w zakładach obuwiczych u szewców, lub sklepach zaopatrujących te branże.
Nazwa nici to TYTAN firmy Made by Ariadna nr nici 40, color 260
Pozdrawiam Roinok
powrót do żagli
powrót do żagli
Witaj Machu
Co do zębatek to już tu wcześniej pokazywałem jak to robię. Ale wielum kolegom sprawia problem wygięcia kątowników 0,5mm.
Może poniższe fotki wyjaśnią prostotę wykonywania tego elementu
Pozdrawiam Roinok
Co do zębatek to już tu wcześniej pokazywałem jak to robię. Ale wielum kolegom sprawia problem wygięcia kątowników 0,5mm.
Może poniższe fotki wyjaśnią prostotę wykonywania tego elementu
Pozdrawiam Roinok
powrót do żagli
powrót do żagli
Powoli ale ciągle do przodu posuwam się z budową.
Następny element to zestaw ponton i żurawik.
Ponton malowałem gdyż miał kolor poszyci statku co mi to nie odpowiadało.
Dodałem parę elementów takich jak: linka na pontonie, czarny pasek wokół pontonu, oraz liny do podnoszenia.
Do żurawika dodałem kilka elementów, oraz korpus podstawy należało poprawić (oklejka była za krótka)
oraz gotowy zestaw z lewej i z prawej burty. Na prawej burcie ponton umocowałem fazie podnoszenia lub opuszczania.
Następny element to zestaw ponton i żurawik.
Ponton malowałem gdyż miał kolor poszyci statku co mi to nie odpowiadało.
Dodałem parę elementów takich jak: linka na pontonie, czarny pasek wokół pontonu, oraz liny do podnoszenia.
Do żurawika dodałem kilka elementów, oraz korpus podstawy należało poprawić (oklejka była za krótka)
oraz gotowy zestaw z lewej i z prawej burty. Na prawej burcie ponton umocowałem fazie podnoszenia lub opuszczania.
powrót do żagli
powrót do żagli
<Kuba> tylko dwie. Szalup nie posiada. Zastąpiono szalupy tratwami.
powrót do żagli
powrót do żagli