*[Relacja/Okręt] ORP GENERAŁ HALLER
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- herbaciany
Jak zrobić literę .
Najpierw pomalowałem cienką kartkę na czarno i biało. Potem naniosłem na białą część wzór litery. Nie używałem kalki, bo zostawia ślady na białej farbie. Odbiłem je "rysując" po liniach tępą igłą(zostawia wyraźny ślad).W moim przypadku jedna litera składała się z pięciu części(dzieliły ją pasy na burcie).Białą literę przykleiłem do burty, a następnie farbką uzupełniłem braki koloru na pasach. Następnie całą czynność powtórzyłem z czarnym cieniem(odbiłem, wyciąłem, nakleiłem i uzupełniłem kolor). Zdjęcie poniżej pokazuje to, co zostało po wycięciu czarnych cieni litery i wzór.
Ważne jest,żeby odbijać z jednego wzoru(białe i czarne elementy)wtedy wszystko pasuje.
Najpierw pomalowałem cienką kartkę na czarno i biało. Potem naniosłem na białą część wzór litery. Nie używałem kalki, bo zostawia ślady na białej farbie. Odbiłem je "rysując" po liniach tępą igłą(zostawia wyraźny ślad).W moim przypadku jedna litera składała się z pięciu części(dzieliły ją pasy na burcie).Białą literę przykleiłem do burty, a następnie farbką uzupełniłem braki koloru na pasach. Następnie całą czynność powtórzyłem z czarnym cieniem(odbiłem, wyciąłem, nakleiłem i uzupełniłem kolor). Zdjęcie poniżej pokazuje to, co zostało po wycięciu czarnych cieni litery i wzór.
Ważne jest,żeby odbijać z jednego wzoru(białe i czarne elementy)wtedy wszystko pasuje.
Ostatnio zmieniony wt wrz 13 2005, 21:17 przez herbaciany, łącznie zmieniany 1 raz.
- herbaciany
No i wyszło na to, że się czepiam. Faktycznie ta kotwica na fotce jakby robiona u wiejskiego kowala. Ale skoro taka była to niech będzie. By nie przegrać rundy z kretesem zwracam uwagę na proporcje kluzy i kotwicy z fotki oraz na ich wielkość w porównaniu z rozstawem nakładanych na poszycie pasów. Na modelu jest nieco inaczej.
- herbaciany
- herbaciany
Popracowałem trochę nad-nadbudówką śródokręcia.Kiedy ją przykleję-zostanie mi jeszcze odeskowanie górnego pokładu.
Ostatnio zmieniony pt wrz 16 2005, 17:41 przez herbaciany, łącznie zmieniany 1 raz.
- herbaciany
Sugeruję "Okręty Rzeczpospolitej Polskiej 1920 -1946" Stanisława M. Piaskowskiego. Oprócz rysunków okrętów są równierz rysunki uzbrojenia. Dodatkowo NKM Hotchkiss był w modelarzu zupełnie niedawno. Jak tylko go znajdę to spróbuję zrobić skany - i z książki także. Ale to może parę dni potrwać, bo nie mam za bardzo dostępu do skanera.
Budujemy potęgę II RP - z czwartą się nie udało....
na warsztacie: TKS
na warsztacie: TKS
- herbaciany
co do Hotchkisa to zajżyj tutaj:
http://shipclub.chat.ru/drawings/ch021.gif
z tym że ten jest pojedyńczy jak cofniesz się o piętro wyżej znajdziesz mine morską i parę innych ciekawych rzeczy.
Ku pokrzepieniu serc: Model jest boski
http://shipclub.chat.ru/drawings/ch021.gif
z tym że ten jest pojedyńczy jak cofniesz się o piętro wyżej znajdziesz mine morską i parę innych ciekawych rzeczy.
Ku pokrzepieniu serc: Model jest boski
DarekZet
doświadczam Mutsuki'ego
doświadczam Mutsuki'ego