Jaką Cyfrę nabyć ?????
Moderatorzy: kartonwork, Bartosz B.
Jaką Cyfrę nabyć ?????
mam klopot a mianowicie chce zakupic cyfre (najlepiej jak najtansza) czy ktos moglby mi podpowiedziec jaki ewentualnie model moglbym wybrac chodzi mi o tani aparat i zeby jakosc zdjec byla w miare niezla. Chce dokonac zakupu przede wszystkim z mysla fotografowania modeli i umieszczaniu ich na tymże forum
Re: Jaką Cyfrę nabyć ?????
w takim wypadku to może lepiej poprosić kogoś by ci robił fotki tych modeli ?siewier pisze:Chce dokonac zakupu przede wszystkim z mysla fotografowania modeli i umieszczaniu ich na tymże forum
Niestety nie mam dla ciebie dobrych wiadomości.
Ceny aparatów cyfrowych zależą od ilości MPX czyli matrycy pikseli jaką mają. Im wyższa cyfra np: 2.0, 3.0, 3.2, 4.0 a są już w sprzedaży 5.0 oznacza np : 5mln pixeli w matrycy. Czyli więcej aktywnych punktów które reagują lub bardziej przyjmują rózne światło. Od tego zależy cena.
W zasadzie nie powinno się kupować aparatów poniżej 3.0 MPX. Zdjęcia są wtedy nie zadowalające ale to zależy od wymogów tego kto robi zdjęcia no i niestety zależy też od warunków w jakich robi się zdjęcie.
Dla porównania zamieszczam zdjęcia wykonane aparatem HP 1,3MPX ale w światle dziennym. Wychodzi nie najgorzej szkoda że nie mam zdjęcia zrobionego 4.0 bo to wtedy można by porównać co i jak.
Najlepiej idź do sklepu weź dwa lub trzy aparaty i zrób zdjęcia testowe zgraj na dyskiete i porównaj w domu które ci najbardziej odpowiadają.
Wtedy będziesz miał jasną odpowiedź. Oczywiście porównanie należy dokonywać w aparatach tej samej matrycy czyli tej samej liczbie MPX.
Ceny aparatów cyfrowych zależą od ilości MPX czyli matrycy pikseli jaką mają. Im wyższa cyfra np: 2.0, 3.0, 3.2, 4.0 a są już w sprzedaży 5.0 oznacza np : 5mln pixeli w matrycy. Czyli więcej aktywnych punktów które reagują lub bardziej przyjmują rózne światło. Od tego zależy cena.
W zasadzie nie powinno się kupować aparatów poniżej 3.0 MPX. Zdjęcia są wtedy nie zadowalające ale to zależy od wymogów tego kto robi zdjęcia no i niestety zależy też od warunków w jakich robi się zdjęcie.
Dla porównania zamieszczam zdjęcia wykonane aparatem HP 1,3MPX ale w światle dziennym. Wychodzi nie najgorzej szkoda że nie mam zdjęcia zrobionego 4.0 bo to wtedy można by porównać co i jak.
Najlepiej idź do sklepu weź dwa lub trzy aparaty i zrób zdjęcia testowe zgraj na dyskiete i porównaj w domu które ci najbardziej odpowiadają.
Wtedy będziesz miał jasną odpowiedź. Oczywiście porównanie należy dokonywać w aparatach tej samej matrycy czyli tej samej liczbie MPX.
- Radek Zamość
cholera no to mam problem myslalem ze sie cenowo wyrobie w pieciu golach ale chyba sie mylilem tzn musze jeszcze polazic po sklepach i byc moze znajde kompromis miedzy cena i jakoscia. A wogole to dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem i podpowiedzi podkreslam ze chodzi mi o aparat tylko i wylacznie do zdjec modeli i umiesxczania ich na forum
Mustek GSmart Mini II, 1,3 mln pixeli, zdjecie "na szybko" przy kiepskim swietle (aparat nie posiada lampy). Cena - ok. 260zl, Mustek GSmart mini III (2mlnpix) - chyba troche ponad 300zl. Aha, kompresja tez niezle "zjada" jakosc, wiec mysle ze na potrzeby forum nie ma potrzeby kupowania drogich aparatow.
-----------------------
Pozdrawiam
Wyrwizab
Pozdrawiam
Wyrwizab
Jeżeli twój aparat ma służyć tylko do robienia zdjęć modeli to musisz zwrócić uwagę na tzw. minimalną wartość fokusa. Tzn z jakiej najbliższej odległości może aparat robić zdjęcie. Np w HP 1,3Mpx wynosi ona 60 cm poniżej tej odległości ostrość jest i tak nastawiana na przedmioty w odległości 60 cm bo fokus nie da rady, więc zdjęcia mogą wtedy wyjść napewno wyjdą nieostre, rozmazane....czyli niezadowalająco.
Jezeli o to chodzi to w Musteku mozna to b latwo obejsc - usuwajac blokady obrotu obiektywu. Mozna wtedy robic zdj chyba praktycznie z dowolnie malej odleglosci ;) Tracimy niestety gwarancje.Vivit pisze:Jeżeli twój aparat ma służyć tylko do robienia zdjęć modeli to musisz zwrócić uwagę na tzw. minimalną wartość fokusa. Tzn z jakiej najbliższej odległości może aparat robić zdjęcie. Np w HP 1,3Mpx wynosi ona 60 cm poniżej tej odległości ostrość jest i tak nastawiana na przedmioty w odległości 60 cm bo fokus nie da rady, więc zdjęcia mogą wtedy wyjść napewno wyjdą nieostre, rozmazane....czyli niezadowalająco.
-----------------------
Pozdrawiam
Wyrwizab
Pozdrawiam
Wyrwizab