Byłeś blisko, tak reaguje srebro a nie złotolisu pisze:Słyszałem, że włożenie złota do octu lub trzymanie go w przepoconej rece powoduje taki efekt ale to trzeba sprawdzic, ja tego w praktyce nie stosowałem.
Jak poczernić złoty łańcuszek?*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Wedle słów znajomego: rozgrzanie złota powoduje jego zciemnienie, jednorazowo może nie dać odpowiedniebo efektu, trzeba by rozgrzewać kilkakrotnie. Złoto powinno być dosyć długo rozgrzane do cemno wiśniego koloru. W efekcie daje to barwe brozowo-czarną, zależy od rodzaju złota.
Inna metoda to oksyda do złota, na gorąco - trzeba by się udac do złotnika, lub jubilera, nie wszyscy to mają. Nie pomylić z oksydą do srebra, ta na złoto nie działa.
gulus papug
Inna metoda to oksyda do złota, na gorąco - trzeba by się udac do złotnika, lub jubilera, nie wszyscy to mają. Nie pomylić z oksydą do srebra, ta na złoto nie działa.
gulus papug
Witam
Nie znam się na tym zbyt dobrze, ale metoda Gulusa jest najlepsza.
Kierownika też
Można tez spróbować amoniaku, ale to raczej działa na srebro.
Ja jakiś czas temu miałem dostęp do galwanizerki do złocenia. Jak pamiętam, gdy użyłem tego i nastawiłem na max napięcie zasilające spowodowało, że zamiast pozłocenia po chwili wyszła brzydka czarna plama. Można poszukać może w twoim mieście też ktoś to ma. Na każdym urządzeniu tego rodzaju można osiągnąć taki efekt, trzeba tylko wiedzieć jak, albo dać do obsługi jakiemuś laikowi;-)
Pozdrawiam
Nie znam się na tym zbyt dobrze, ale metoda Gulusa jest najlepsza.
Kierownika też
Można tez spróbować amoniaku, ale to raczej działa na srebro.
Ja jakiś czas temu miałem dostęp do galwanizerki do złocenia. Jak pamiętam, gdy użyłem tego i nastawiłem na max napięcie zasilające spowodowało, że zamiast pozłocenia po chwili wyszła brzydka czarna plama. Można poszukać może w twoim mieście też ktoś to ma. Na każdym urządzeniu tego rodzaju można osiągnąć taki efekt, trzeba tylko wiedzieć jak, albo dać do obsługi jakiemuś laikowi;-)
Pozdrawiam