Tak powstaje RICHELIEU
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Witam, już jestem ciekaw tych zdięć. Jak tylko będą do oglądnięcia to daj znać gdzie.
Co do relingu to robię go nie z nici, ale z siatki ściernej. Usuwam materiał ścierny a następnie wycinam nożykiem niepotrzebne fragmenty. Po pomalowaniu wygląda nie najgorzej. Zrobiłem tak parę okrętów i byłem zadowolony. To powiększenie!!!!!! strasznie uwypukla nierówności. W następnym modelu spróbuję relingów z drutu.
Może jeszcze dzisiaj umieszczę następne zdięcia,ale wiecie urlop się skończył a 1.5 etatu nie zostawia dużo czasu na przyjemności.
Co do relingu to robię go nie z nici, ale z siatki ściernej. Usuwam materiał ścierny a następnie wycinam nożykiem niepotrzebne fragmenty. Po pomalowaniu wygląda nie najgorzej. Zrobiłem tak parę okrętów i byłem zadowolony. To powiększenie!!!!!! strasznie uwypukla nierówności. W następnym modelu spróbuję relingów z drutu.
Może jeszcze dzisiaj umieszczę następne zdięcia,ale wiecie urlop się skończył a 1.5 etatu nie zostawia dużo czasu na przyjemności.
Poszczególne części śródokręcia już są. Pozostał jeszcze pokład łodziowy i jego wyposażenie. Ogólnie poszło gładko, pokusiłem się o uplastycznienie szalup. W orginale były to kadłuby zaklejone z wierzchu pokładem. Kutry wydają mi się troszkę za duże, z trudem mieszczą się pod stelażem.
Miałem problem z olinowaniem dźwigów, na rysunkach wyglada jakby bęben nawojowy lin (albo bloczek pośrednii) znajdował się na nadbudówce, a nie na podstawie dźwigu.
Tak to wygląda.
Miałem problem z olinowaniem dźwigów, na rysunkach wyglada jakby bęben nawojowy lin (albo bloczek pośrednii) znajdował się na nadbudówce, a nie na podstawie dźwigu.
Tak to wygląda.
"Szron" na relingu to efekt niedokładnego usunięcia materiału ściernego z siatki. Na żywo wygląda trochę lepiej. Widzę, że takie wykonanie nie wzbudza entuzjazmu wśród forumowiczów , dlatego przerobię go na druciany. Mam nadzieję,że będziecie mieli z tego powodu wyrzuty sumienia, bo siatkowego jeż trochę wyprodukowałem.
-