Tak powstaje RICHELIEU

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kadlubek

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: kadlubek »

Witam, już jestem ciekaw tych zdięć. Jak tylko będą do oglądnięcia to daj znać gdzie.
Co do relingu to robię go nie z nici, ale z siatki ściernej. Usuwam materiał ścierny a następnie wycinam nożykiem niepotrzebne fragmenty. Po pomalowaniu wygląda nie najgorzej. Zrobiłem tak parę okrętów i byłem zadowolony. To powiększenie!!!!!! strasznie uwypukla nierówności. W następnym modelu spróbuję relingów z drutu.
Może jeszcze dzisiaj umieszczę następne zdięcia,ale wiecie urlop się skończył a 1.5 etatu nie zostawia dużo czasu na przyjemności. :cool:
Obrazek
Vlad

Fotki

Post autor: Vlad »

nie chce mi ich przyjąć :((
Awatar użytkownika
kadlubek

Słowo się rzekło, oto fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tą partię sklejało mi się całkiem przyjemnie. Jedyne zastrzeżenie to: Przybudówki podpierające stelaż szalup ratunkowych, są rozrysowane na pokładzie inaczej niż na kominie (odbicie lustrzane) . Poszło dużo farby, ale jest ładnie. Oczywiście dalmierze są ruchome. :cool:
Obrazek
Vlad

Richelieu

Post autor: Vlad »

Witam na mojej galerii można zobaczyć kilka moich wypocin w tym i Richelieu :lol:
Awatar użytkownika
kadlubek

Poszczególne części śródokręcia już są. Pozostał jeszcze pokład łodziowy i jego wyposażenie. Ogólnie poszło gładko, pokusiłem się o uplastycznienie szalup. W orginale były to kadłuby zaklejone z wierzchu pokładem. Kutry wydają mi się troszkę za duże, z trudem mieszczą się pod stelażem.
Miałem problem z olinowaniem dźwigów, na rysunkach wyglada jakby bęben nawojowy lin (albo bloczek pośrednii) znajdował się na nadbudówce, a nie na podstawie dźwigu.
Tak to wygląda. :cool:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz D.
Admin
x 143

Post autor: Tomasz D. »

A co się stało relingom ? wyglądają jak oszronione - czyżby to był element waloryzacji ? ;-)
Awatar użytkownika
kadlubek

"Szron" na relingu to efekt niedokładnego usunięcia materiału ściernego z siatki. Na żywo wygląda trochę lepiej. Widzę, że takie wykonanie nie wzbudza entuzjazmu wśród forumowiczów :D , dlatego przerobię go na druciany. Mam nadzieję,że będziecie mieli z tego powodu wyrzuty sumienia, bo siatkowego jeż trochę wyprodukowałem. :evil: :evil: :cool:
Obrazek
jehudimanukin

Post autor: jehudimanukin »

świetnie wygląda to zdjęcie z "łódeczkami ratunkowymi szalup ratunkowych pancernika"
Awatar użytkownika
kadlubek

Pora na coś do strzelania. Działa 100 mm oraz ich platformy. sklejanie tego to była frajda. wyszło tak. :) :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeszcze skończę wieże 152 mm i będzie można skleić śródokręcie do kupy.
P.S. zdjęcia w tym temacie są w komplecie. ;-) :cool:
Obrazek
bazyl

Post autor: bazyl »

Teraz dopiero widzę ile detali mogłem jeszcze dorobić w swoim modelu :oops: .
Ale wydaje mi się, że ten trap na ostatnim zdjęciu powinien prowadzić na pokład, a nie do gniazda 152 :D
ODPOWIEDZ