Galeria publiczna
Moderatorzy: kartonwork, Bartosz B.
Zdjęcia w galeriach mają wyższe limity - maksymalny rozmiar to 800x800 pikseli i 100 kB.
Jeżeli chodzi o obróbkę, to ja standardowo najpierw kadruję, potem poprawiam kolory, jasność, kontrast itp., retuszuję niepotrzebne elementy, potem zmniejszam (resize) do maksymalnego możliwego rozmiaru, następnie wyostrzam (sharpen, unsharp mask) i zapisuję w jpg o odpowiednim stopniu kompresji. I to właśnie od tego ostatniego elementu najbardziej zależy wielkość otrzymywanego pliku. Standardowo ustawiam stopień kompresji 75 (25% - w różnych programach różnie się to przedstawia; w każdym razie jest to 25 jednostek od tego końca skali, w którym mamy najwyższą jakość), ewentualnie wyższy, jeżeli zdjęcie zajmie za dużo miejsca (po ostatnim podwyższeniu limitów jest to rzadka sytuacja).
Pamiętać należy, że każda kolejna zmiana i zapis w jpg pogarszają jakość obrazu. Np. jeżeli wszystkie wymienione powyżej czynności zrobię za jednym zamachem, a potem zapiszę, to jakość będzie o wiele wyższa, niż gdybym np. codziennie wykonywał jedną operację, a następnie każdorazowo zapisywał jako jpg. W takim wypadku trzeba zdjęcie zapisywać jako format programu, w którym się pracuje, np. dla Paint Shopa Pro jest to *.psp - a dopiero na końcu w jpg.
W obrabianiu fotek mogę pomóc, a nawet zrobić to samemu od początku do końca. Jest to rekomendowana opcja w przypadku osób nie czujących się zbyt pewnie w programach graficznych. W takim przypadku proszę o fotki w pełnej rozdzielczości (tzn. w postaci "prosto z aparatu") na adres wskazany w pierwszym poście tego tematu (do 10 MB/list).
To o obróbce. Jeżeli chodzi o wysyłanie, to zdjęcia do galerii wstawia się dopiero po utworzeniu danej galerii przez Admina. Najpierw jednak trzeba przykładowe fotki (mogą być w postaci nieobrobionej) podesłać na ww. e-mail. Sławku, przyślij mi więc kilka zdjęć, które zrobiłeś. Zobaczymy, czy trzeba będzie coś jeszcze skorygować albo dopstrykać, czy nie.
Dzięki Ci przesympatyczny i bardzo pomocny Kolego Swinger!
Z tego względu, że o obróbce komputerowej zdjęć jestem zupełnym laikiem wysyłam Ci na e-mail 10 zdjęć L6/40 zrobionego na podstawie Super Modelu. Zdjęcia są jak to się mówi "prosto od krowy czyli z aparatu". W następnym poście wyślę kolejno Pz.I i Pz 265 oraz obydwa razem. Zrób z nimi wszystko co można (w klasycznej fotografii robiłem retusz) aby nadawały się do oglądania przez ludzi.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za okazaną fachową pomoc
Z tego względu, że o obróbce komputerowej zdjęć jestem zupełnym laikiem wysyłam Ci na e-mail 10 zdjęć L6/40 zrobionego na podstawie Super Modelu. Zdjęcia są jak to się mówi "prosto od krowy czyli z aparatu". W następnym poście wyślę kolejno Pz.I i Pz 265 oraz obydwa razem. Zrób z nimi wszystko co można (w klasycznej fotografii robiłem retusz) aby nadawały się do oglądania przez ludzi.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za okazaną fachową pomoc
Dwukrotnie próbowałem wysłać te fotki, ale i te z godz.18 jak i te wysłane o 21:20 wróciły do mnie od The Post Office z napisem tematu Delivery reports about your email [FAILED (1)]. Pierwsze bo o 1/10 przekroczyłem limit (10,1 MB) a gdy skasowałem 1 zdjęcie i wysłałem znów, to powtórnie wróciło to samo tylko, że skrzynka przepełniona. Reszty napisów nie rozumiem
Dwukrotnie wysyłałem maila na podany adres, jednak za kazdym razem dostawałem zwrot.......dlatego wrzucam moją wiadomość tutaj:
Witam!
Kilka miesięcy temu umieściłem w swojej galerii prywatnej zdjęcia kilkunastu moich modeli. Niedawno przeczytałem Twoje ogłoszenie i postanowiłem spytać, czy efekty mojej pracy nie nadawałyby się do zaprezentowania w galeriach publicznych? Pytam o same modele, bo nie będzie dla mnie problemem dostarczyć więcej fotografii...ewentualnie, jesli te w galerii prywatnej wymagałyby jedynie retuszu, posiadam ich wersje w formacie 2048 x 1536 pikseli
Jeśli natomiast decyzja byłaby negatywna, to czy istnieje możliwość powiększenia mojej galerii prywatnej?? Pytam, ponieważ kolekcja cały czas rozrasta się i obecnie mam 5 nowych modeli, które chciałbym pokazać innym......
Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję za zajęcie się moją sprawą.
Pozdrawiam
Machu
Witam!
Kilka miesięcy temu umieściłem w swojej galerii prywatnej zdjęcia kilkunastu moich modeli. Niedawno przeczytałem Twoje ogłoszenie i postanowiłem spytać, czy efekty mojej pracy nie nadawałyby się do zaprezentowania w galeriach publicznych? Pytam o same modele, bo nie będzie dla mnie problemem dostarczyć więcej fotografii...ewentualnie, jesli te w galerii prywatnej wymagałyby jedynie retuszu, posiadam ich wersje w formacie 2048 x 1536 pikseli
Jeśli natomiast decyzja byłaby negatywna, to czy istnieje możliwość powiększenia mojej galerii prywatnej?? Pytam, ponieważ kolekcja cały czas rozrasta się i obecnie mam 5 nowych modeli, które chciałbym pokazać innym......
Proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję za zajęcie się moją sprawą.
Pozdrawiam
Machu
Modele wyglądają na fajne, ale zdjęcia w większości są nieostre i przy słabym świetle - przez to niewiele widać. Spróbuj zrobić trochę fotek na zewnątrz, bez lampy błyskowej i bez daty, no i z ostrością na model. Do fotek w butelkach przydałby się też filtr polaryzacyjny, jeżeli możesz go skądś skombinować.
Co do powiększenia galerii prywatnej... Nie wiem, czy się da, to działka Admina. Ale zawsze możesz pokazywać modele na samym forum.
Co do powiększenia galerii prywatnej... Nie wiem, czy się da, to działka Admina. Ale zawsze możesz pokazywać modele na samym forum.