Jak zrobic imitacje blachy ryflowanej w 1:100
Moderator: kartonwork
Jak zrobic imitacje blachy ryflowanej w 1:100
Witam .
Jak juz nadmienilem w temacie ciekawi mnie technika wykonania imitacji blachy wykonana z kartonu w modelu Yamato.Poszukuje tez szczegulowych planow nadbudowki z lat 40 - 44.Teraz takie male pytanko !
czy warto polozyc deskowanie drewniane na tym modelu ,czy tylko zrobic deskowanie na kartonie i je pomalowac ??
Jak juz nadmienilem w temacie ciekawi mnie technika wykonania imitacji blachy wykonana z kartonu w modelu Yamato.Poszukuje tez szczegulowych planow nadbudowki z lat 40 - 44.Teraz takie male pytanko !
czy warto polozyc deskowanie drewniane na tym modelu ,czy tylko zrobic deskowanie na kartonie i je pomalowac ??
Hmmm... tak na poczekaniu wymyśliłem, że możnaby na lewej stronie detalu położyć taką drobniutką siateczkę stalową i pojechać po niej młotkiem... Zapewne delikatnie odbiłyby się wzorki z tej siateczki na kartonie - wytłoczyłyby się. Oczywiście element musi leżeć na jakimś poddającym się podłożu - np. dość miękka deska.
Jeszcze nie przerabiałem nigdy takiego patentu, ale kto wie - może jest skuteczny.
Jeszcze nie przerabiałem nigdy takiego patentu, ale kto wie - może jest skuteczny.
Może kiedyś reaktywuję swoją działalność modelarską ...
- Sebastian B.
Tak to nie pomylka ,zamierzam sie podjac zbudowania tego kajaka
jak tylko skoncze z Akagi w 1:200.Mam tylko taki dylemat z Akagi,posiadam po jednej wersji maszyny na poklad ,a w zubozonej wersji 3 Zero na pokladzie(mam tylko 1)z innymi nr. na statecznikach.Z zaloznia wiem ,ze lotniskowiec bez samolotow ,to jak pancernik bez uzbrojenia .
jak tylko skoncze z Akagi w 1:200.Mam tylko taki dylemat z Akagi,posiadam po jednej wersji maszyny na poklad ,a w zubozonej wersji 3 Zero na pokladzie(mam tylko 1)z innymi nr. na statecznikach.Z zaloznia wiem ,ze lotniskowiec bez samolotow ,to jak pancernik bez uzbrojenia .
Vlad, jak rozumiem wszystko do Akagi rozrysowywałeś, dlaczego więc masz problem z samolotami?
Czy nie jest możliwe zwielokrotnienie samolotów, które posiadasz? Jeśli chodzi o oznakowanie, to można je przecież modyfikować w komputerze - każdy samolot będzie miał inne numery/godło pilota itp. - byle były materiały jak znakować.
Jeśli problem jest natury komputerowej, to mogę Ci pomóc.
Pomysł z Yamato w 1:100 jest bardzo interesujący.
Czy nie jest możliwe zwielokrotnienie samolotów, które posiadasz? Jeśli chodzi o oznakowanie, to można je przecież modyfikować w komputerze - każdy samolot będzie miał inne numery/godło pilota itp. - byle były materiały jak znakować.
Jeśli problem jest natury komputerowej, to mogę Ci pomóc.
Pomysł z Yamato w 1:100 jest bardzo interesujący.
Witam
Po ,zobaczeniu tego co sie pojawiło :Yamato w 1:10!!
stwierdzam ,że chyba nie będę sie trudził ,i tak nie zrobie lepiej ,niż tamten model:(
A z drugiej strony kwestia samolotów do Akagi to zbyt małe jak na moje paluszki i chyba poprzestane na 3 samolotach na pokładzie.
Właśnie zaczołem rozrysowywanie wież 460 ,jak wyjdą to zastanowie sie nad resztą .
Miłego klejenia życze i wiele radości z ukończenia .
Vlad Nederlands
Po ,zobaczeniu tego co sie pojawiło :Yamato w 1:10!!
stwierdzam ,że chyba nie będę sie trudził ,i tak nie zrobie lepiej ,niż tamten model:(
A z drugiej strony kwestia samolotów do Akagi to zbyt małe jak na moje paluszki i chyba poprzestane na 3 samolotach na pokładzie.
Właśnie zaczołem rozrysowywanie wież 460 ,jak wyjdą to zastanowie sie nad resztą .
Miłego klejenia życze i wiele radości z ukończenia .
Vlad Nederlands
a może tak jak Batonus
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 76&t=72376
Poradzil sobie z 200 setką wiec w 1/100 nie powinno byc problemu
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 76&t=72376
Poradzil sobie z 200 setką wiec w 1/100 nie powinno byc problemu
pzdr
Kemot
Kemot