Fly Model 143 "Kruzensztern"- budowa
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Następny element którego próżno szukać w wycinance lub w opisie.
Jest to zespół bloczków do wybierania brasów dolnych reji.
Dla przypomnienia Brasy to liny zaczepione na końcach reji w celu obracania nimi w poziomie.
Z reguły brasów się nie pomija w żadnym modelu wiec wskazane było dorobić wszystkie elementy z którymi te liny współpracują.
Na Kruzenszternie przebieg Brasów jest dość skąplikowany, ale do tego wrócę podczas ich montażu
Jest to zespół bloczków do wybierania brasów dolnych reji.
Dla przypomnienia Brasy to liny zaczepione na końcach reji w celu obracania nimi w poziomie.
Z reguły brasów się nie pomija w żadnym modelu wiec wskazane było dorobić wszystkie elementy z którymi te liny współpracują.
Na Kruzenszternie przebieg Brasów jest dość skąplikowany, ale do tego wrócę podczas ich montażu
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
powrót do żagli
Oczywiście. Bloczki wykonane ze sklejki 0,5mm, bejcowane i lakierowane.Piterski pisze:Czy mogę prosić o jakieś bliższe szczegóły jak to zostało wykonane.
Bloczki zostały połączone drutem 0,5mm, do którego zostały przyklejone paski brystolu imitujące podpory pomiędzy bloczkami. Jakby było jeszcze coś niejasne to proszę pytać
powrót do żagli
powrót do żagli
Następny element to urządzenie do naciągania want (ściągacze). W dawnych żaglowca nazywało się to Tarlep i trochę inaczej wyglądało.
Na Kruzenszternie wygląda to tak jak na fotce poniżej
Propozycje autora wycinanki wyglądają tak
Ja spróbuje wykonać tak żeby było bardziej podobne do orginału i miało odpowiednią wytrzymałość na rozrywanie.
Na Kruzenszternie wygląda to tak jak na fotce poniżej
Propozycje autora wycinanki wyglądają tak
Ja spróbuje wykonać tak żeby było bardziej podobne do orginału i miało odpowiednią wytrzymałość na rozrywanie.
powrót do żagli
powrót do żagli
Jeszcze tylko próba wytrzymałościowa na rozrywanie
Próba udana, wiec czas rozpocząć produkcję seryjną. Potrzeba jest ich ponad 100szt.
Próba udana, wiec czas rozpocząć produkcję seryjną. Potrzeba jest ich ponad 100szt.
powrót do żagli
powrót do żagli
Witam Cie
No przyznam ze szczena opada z wrazenia. Naprawde twoja praca jest swietna, ale prototypowy want jaki zaprezentowales nie jest chyba do konca wykonany..chodzi mi o te czesc znajdujaca sie powyzej (ta ktora ma wiele paseczkow czarnych itp.) i tam zaraz chyba do liny sie mocuje...jakos tak...
ale trzymam kciuki za dalsza prace i jestem pod ogromnym wrazeniem
No przyznam ze szczena opada z wrazenia. Naprawde twoja praca jest swietna, ale prototypowy want jaki zaprezentowales nie jest chyba do konca wykonany..chodzi mi o te czesc znajdujaca sie powyzej (ta ktora ma wiele paseczkow czarnych itp.) i tam zaraz chyba do liny sie mocuje...jakos tak...
ale trzymam kciuki za dalsza prace i jestem pod ogromnym wrazeniem
michał
Witam,
sorki że zaśmiecę trochę wątek, ale może tobie albo komuś przyda się przy robieniu następnych kołkownic i kołków, różnnej wielkości i rozmiarów.
W sklepie z rzeczami dla stomatologów znalazłem takie "coś" mające kształt przypominający kołki -a zawsze można nadlać trochę kleju aby głownię "pogrubasić" aha i jest to papier
sorki że zaśmiecę trochę wątek, ale może tobie albo komuś przyda się przy robieniu następnych kołkownic i kołków, różnnej wielkości i rozmiarów.
W sklepie z rzeczami dla stomatologów znalazłem takie "coś" mające kształt przypominający kołki -a zawsze można nadlać trochę kleju aby głownię "pogrubasić" aha i jest to papier
to co ma tak wiele paseczków czarnych jest już liną czyli Wantą<misiu> pisze:..chodzi mi o te czesc znajdujaca sie powyzej (ta ktora ma wiele paseczkow czarnych itp.)
UMBERTO! dzięki za tą informacje, może nie teraz ale na pewno się przyda.
Co do nadlewania żeby pogrubić rękojeść kołka to można się bawić jak się ma ich kilka. W moim przypadku było tego prawie 300 szt więc szukałem innych rozwiązań
powrót do żagli
powrót do żagli
Nareszczcie produkcja tarlepów zakończona. Trochę to trwało ale nie dało się tego przyspieszyć z powodu malowania. Wdrażam metody malowania sposobem Wujka Andrzeja i coraz bardziej mi się ona podoba.
powrót do żagli
powrót do żagli