jaki klej jest najlepszy????????????
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
jaki klej jest najlepszy????????????
Witam
Mam zapyttanie jaki klej jest najlepszy do klejenia modeli z kartonu typu mały modelarz??? :-? :?: :?:
Mam zapyttanie jaki klej jest najlepszy do klejenia modeli z kartonu typu mały modelarz??? :-? :?: :?:
misiaczek_12.fm.interia.pl
Witam!
Jeśli chodzi o klej to używam Butaprenu. Wymaga co prawda zdobycia odrobiny doświadczenia, ale kleje nim modele odkąd pamiętam i jest w porządku. Jestem pewien, że wielu modelarzy to potwierzdzi. Oczywiście jest też czesto używany Wikol, ale ja go nie polecam, zwłaszcza mniej doświadczonym, gdyż powoduje wyginanie kartonu (ze względu na zawartość wody).
Do klejenia wszelkich drobnych części warto zastanowić się na nad jakimś cyjanoakrylem (SuperGlue).
Naturalnie to nie wyczerpuje tego tematu ale na początek chyba wystarczy.
Jeśli chodzi o klej to używam Butaprenu. Wymaga co prawda zdobycia odrobiny doświadczenia, ale kleje nim modele odkąd pamiętam i jest w porządku. Jestem pewien, że wielu modelarzy to potwierzdzi. Oczywiście jest też czesto używany Wikol, ale ja go nie polecam, zwłaszcza mniej doświadczonym, gdyż powoduje wyginanie kartonu (ze względu na zawartość wody).
Do klejenia wszelkich drobnych części warto zastanowić się na nad jakimś cyjanoakrylem (SuperGlue).
Naturalnie to nie wyczerpuje tego tematu ale na początek chyba wystarczy.
W budowie: BAC Lightning
Laserożernym szkieletożercom mówimy twarde i stanowcze raczej nie.
Laserożernym szkieletożercom mówimy twarde i stanowcze raczej nie.
Najlepszy jest taki klej co klei mocno, szybko zasycha, ale pozostawia czas na korekte, nie smierdzi, nie brudzi modelu, nie wykrzywia czesci i posiada jeszcze pare innych cech, ogólnie kazdy kle tym co mu najbardzioej odpowiada, z takich popularniejszych do wyboru masz: wikol, hermol, butapren, bcg, i cjanoakrylowe. Ja od zawsze uzywal tylko wikolu i cjanoakryli do drucików.
A tak wogule to użyj opcji szukaj i zerknij tutaj
Pozdrawiam
A tak wogule to użyj opcji szukaj i zerknij tutaj
Pozdrawiam
W Małym Modelarzu prawie zawsze na ok. 3 stronie są WSKAZÓWKI OKÓLNE. Tam masz podstawowe narzędzia do wykonania modelu. Jest tam też jakim klejem klejić. Zastosuj się do tego.
Jeżeli nie będzie to do potklejania polecam Butaprenu, do klejenia na styk to Kropelka. Do małych części to Wikol.
Pozdrawiam
Jeżeli nie będzie to do potklejania polecam Butaprenu, do klejenia na styk to Kropelka. Do małych części to Wikol.
Pozdrawiam