II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Edmund_Nita
x 8

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Edmund_Nita »

Drogi Łosiu, z tekstu, który przytoczyłeś, jak byk wynika, że Athenia była Lusitanią II wojny światowej. Słowa "Athenia did not became a second Lusitania" odnoszą się do faktu sfałszowania dziennika okrętowego U-30. Wyrwano pierwszą kartkę, na której opisano incydent z Athenią, sporządzono nową stronę i wpięto do dziennika okrętowego. W ten sposób, w oczach Niemców, "Athenia did not......". Gdybyś doczytał dokładnie wcześniejszy akapit, wyczytałbyś, że "The loss of life from the Athenia was not as appalling as it might have been, but the death of 118 civilians, including 28 Americans, on the first evening of the war was a dreadful gift to British propagandists, which seemed to parallel the Lusitania sinking of 1915, and 'a terrible blot on the honour of the Kriegsmarine'. "

Uśmiech czytającorozumiejący,
Awatar użytkownika
Vivit

Post autor: Vivit »

Bartosz już skorygowałęm...to późna pora....dobrze, że kontrolujecie...
Pozdrawiam okrętowiec Vivit
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotti

Post autor: Piotti »

Tylko ze Athenia - nie była okrętem a statkiem (w języku polskim te słowa mają różne znaczenia)
I nie została nazwana, a stała się synonimem Lusitani przez analogie.

Było, mineło:) WZF to nie Wielka Gra, a Vivit to nie Stanisława Ryster. Jak by było jednoznacznie to by wszyscy odpowiedzieli:) Teraz idę do roboty tam gdzie miała miejsce akcja dotycząca 3 pytania:)
Pozdrawiam z gorącej Warszawy.
Piotti
Awatar użytkownika
Budowlaniec

Post autor: Budowlaniec »

A ja wywnioskowałem, że chodziło o bliźniaczy statek usitanii - Mauretanię. niestety okazało sie ze błędnie. Moja wiedza jest na poziomie :oops:
kl-9

Post autor: kl-9 »

ja też miałem pisać bliźniaczy okręt ale się powsztrzymałem a na Athenię bym nie wpadła :( no przynajmniej 3 pytanie jest łatwiejsze :lol:
Awatar użytkownika
Nocturne

Post autor: Nocturne »

Ja również miałem początkowo napisać że to Mauretania , ale nie zosyała ona zatopiona ... :)
==============================
Quod Me Nutri Me Destruit ......
So Say We All ...
Awatar użytkownika
Rak71

Post autor: Rak71 »

[quote="Piotti"]Tylko ze Athenia - nie była okrętem a statkiem (w języku polskim te słowa mają różne znaczenia)
I nie została nazwana, a stała się synonimem Lusitani przez analogie.

Otóż nie, w jednej z gazet francuskich "Paris Soir" napisano artykół zatytułowany "Une autre Lusitania", czyli "Druga Lusitania".
Pozdrawiam wszystkich fanatyków kartonu, Michał
Awatar użytkownika
Vivit

Pytanie nr 4.

Pod koniec lat dwudziestych ubiegłego wieku, polskie lotnictwo stanęło przed problemem wymiany sprzętu w eskadrach. Chciano, aby nowe samoloty budowano w Polsce. Chcąc jednak poczynić jak największe oszczędności, postanowiono wyposażyć nowe samoloty w silnik, którego wojsko posiadało spore zapasy. Między innymi, z tych założeń zrodził się pierwszy samolot bojowy polskiej konstrukcji dopuszczony do produkcji seryjnej. Proszę podać nazwę tego samolotu oraz nazwę napędzającego go silnika.
Obrazek
Awatar użytkownika
Vivit

Odpowiedź do pytania ne 3.

kompania "Rudy", batalion "Zośka"

Osoby które podały połowę odpowiedzi dobrze mają "0pkt." Te które całkowicie źle mają -2pkt
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeziorek

Post autor: Jeziorek »

A ja chciałbym złożyć prostest odnośnie drugiego pytania dotyczącego rzekomego OKRĘTU Athenia.
Według mnie i innych źródeł OKRĘT jest to jednostka wojskowa i takowej szukałem - bezskutecznie. Jednostki cywilne określane są mianem STATKU. Może się czepiam, ale ja naprawdę szukałem nazwy OKRĘTU i nigdy bym jej nie znalazł. :-?

Piotti - przepraszam, ale nie zauważyłem Twojego posta i wyleciałem z moim. Ale zgadzam się całkowicie.
Na warsztacie:
7TP - Mirage Hobby - 1:35
Panzer IV F2 - Italeri - 1:35
Wznowiony Panzer IV D - GPM - 1:16
ODPOWIEDZ