II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotti

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piotti »

:D
Skoro jest to zabawa, to chyba tak to należy traktować:) Tak jak napisałem wcześniej nie jest to Wielka Gra i nie ma odwoływania się do ekspertów. Zabawa też nie ma na celu wyłowienie ludzi biegle posługujących się Googlami, więc trochę trzeba pomieszać w pytaniach zeby ludkowie pokombinowali:) Jednak w tym przypadku (mimo ze ciekawe) zostało zle sformuowane:( Skoro "okręt" - to nie statek pasażerski - prawda? Jezeli nazwana - to jest to nazwa albo oficjalna albo trzeba by w pytaniu podać przez kogo nazwana, chba ze była to nazwa powszechnie używana:) Natomiast prawda o Atheni ujrzała swiatło dzienne dopiero w procesie Norymberskim, a wtedy było znacznie więcej, znacznie bardziej sensacyjnych tematów niz storpedowanie Atheni.
Jak twierdzi Rak71 w jakiejś tam francuskiej gazecie. Ja tam nie wątpie ze tak było.
Sam przyznam ze przez całą niedziele się zastanawiałem o kogo chodzi.
Athenia - pełna analogia, ale ten cholerny "okręt" mnie zablokował i ze zniecierpliwieniem czekałem na Vivita!!!! Co nie zostało odebrane ze zrozumieniem:)))
Więc po koleii było: Wilhelm Gunstloff, Goya, Stauben. To były okrety. Ale i tak wypadało na 7:1 dla Atheni. (moje własne liczenie)
Tyle ze ona nie była okrętem:(((( Nie zaryzykowałem - punktów nie ma.
Dziś nowe pytanie, nowe szukanie.
Jeziorek spoko! - my tu jeszcze namieszamy!!!
Pzdr. Piotti
Ostatnio zmieniony wt lip 05 2005, 9:13 przez Piotti, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sacrebleu

Post autor: Sacrebleu »

ja zaryzykowałem i postawiłem na Gustloffa .... cóż trudno, skoro tak dużo ludzi jednak trafiło , to cos w tym musi być ;-), Jeziorku nie ma co protestować, uśmiechnij się :mrgreen: też możesz dać pytanie w stylu : ile lat ma babcia ? :-) lecimy dalej, teraz coś z mojej działki ... muszę sie postarać
Proponuję zapomnieć o protestach, to wnosi tylko niepotrzebne napięcie, a zabawa jest super :D
pozdrawiam
Robi się : Zenit HMV 1:250
Edmund_Nita
x 8

Post autor: Edmund_Nita »

Kochani Jeziorek i Piotti,
myślę, że trochę przesadzacie. Pytania w Zabawie wakacyjnej obejmują bardzo szeroki zakres historyczno-modelarski i z pewnością nikt nie byłby w stanie odpowiedzieć z marszu na wszystkie zadane pytania. I po to jest Google czy inny Altavista, żeby poszukać właściwych odpowiedzi. W pytaniu o Athenii była mowa o Lusitanii i od tego trzeba było zacząć szukając odpowiedzi. Skoro Lusitania była statkiem, to w odpowiedzi też powinien pojawić się statek. Odpada wówczas problem z "okrętem". A tak w ogóle, to byłem bardzo zdziwiony, że było tyle problemów z tym pytaniem - sprawa Athenii jest dość znana, ma bogatą literaturę (również w Internecie) i komuś, kto średnio interesuje się II wojną światową odpowiedź na pytanie Kopajta (?) nie powinna sprawiać kłopotów. Ja sam, nie chwaląc się, od razu wiedziałem, że chodzi o Athenię, że chodzi o U-30. Musiałem tylko przypomnieć sobie nazwisko tego podwodniaka, chociaż pamiętałem że jest na "L". Szkoda, że nie mogę wziąć udziału w Zabawie - dlatego, że pewnie będę musiał zastąpić Vivita w czynności zadawania pytań, kiedy Paweł wyjedzie na urlop.
Też dałem mu małe pytanko. Nie wiem czy wykorzysta. Nie jest trudne, ale uczestnicy, którzy nie będą od razu znali odpowiedzi, będą musieli pokombinować w Googlu, co też nie będzie trudne, bo w pytaniu jest słowo - klucz, tak jak w pytaniu o Athenię.

Mnóstwo uśmiechów wakacyjno-kombinacyjnych dla uczestników Zabawy wakacyjnej,
Ostatnio zmieniony wt lip 05 2005, 10:32 przez Edmund_Nita, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek S.

z

Post autor: Marek S. »

pomyłka

odpowiedź na pyt.4 wysłałem już na maila
Ostatnio zmieniony wt lip 05 2005, 10:48 przez Marek S., łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jeziorek

Post autor: Jeziorek »

Nie ma problemu :D Zabawa to zabawa. :lol:

Boję się tylko, że jeśli Vivit wykorzysta moje pytanie, to dopiero będzie mieszanka. :) Wydawało mi się na początku proste i oczywiste, ale jak to w życiu bywa , kiedy postawiłem się w roli forumowicza, który ma odpowiedzieć na to pytanie, to wyszło, że sprawa nie jest tak jednoznaczna. Dlatego proszę Vivita, jeśli mogę zmienić pytanie, to daj mi znać. :D Żeby nie było wątpliwości. :D
Pozdrawiam wszystkich protestujących - w końcu mamy to we krwi od lat :lol: .
Na warsztacie:
7TP - Mirage Hobby - 1:35
Panzer IV F2 - Italeri - 1:35
Wznowiony Panzer IV D - GPM - 1:16
Awatar użytkownika
Vivit

Post autor: Vivit »

Bardzo mnie cieszy, że wszyscy traktujemy to jako wspaniałą zabawę. Takie było założenie od samego początku powstania pomysłu na wakacyjną zabawę.

Tak Jeziorek przysyłaj pytanie w temacie dopisz "poprawione".
A już teraz można myśleć nad drugim pytaniem, które będą się pojawiały w okresie sierpniowym po skończeniu pierwszej partii waszych pytań. Zatem głowa w książki lub do interneta :zeby:
Pozdrawiam okrętowiec Vivit
Obrazek
Awatar użytkownika
Sacrebleu

Post autor: Sacrebleu »

a ja chciałem sie upewnić , chy chodzi o typowo polską konstrukcje , czy też produkcje na licencji. z moich źródeł wynika iż nadwyżki w silnikach były montowane do samootów licencyjnych. Proszę o sprostowanie.
pozdrawiam
Robi się : Zenit HMV 1:250
Awatar użytkownika
Piotti

Vivicie!!!!

Właśnie do mnie dotarło ze namieszałem w pytaniu!!!! Niby literówka, ale teraz to by były protesty!!!!! I słuszne!!! Przesłałem Ci errate, bardzo Cię proszę popraw!!!

Pzdr. Piotti
Awatar użytkownika
Piotti

Sacrebleu.

Przeczytaj pytanie jeszcze raz, moim zdaniem jest jednoznaczne.
Awatar użytkownika
Vivit

Post autor: Vivit »

Panowie kolej na następne pytanie tym razem bardzo lotnicze....

Pytanie nr 5.,

co to za samolot?
Obrazek
Pozdrawiam okrętowiec Vivit
Obrazek
ODPOWIEDZ