II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nocturne

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Nocturne »

Chyba większość forumowiczów korzystała z tej samej strony :D Ja równiez odpowiedziałem identycznie jak Kapek i Pulpetto ...
==============================
Quod Me Nutri Me Destruit ......
So Say We All ...
Awatar użytkownika
piotr73

Post autor: piotr73 »

Ja też :)
Nigdy więcej potocznych nazw!!! :)
ORP Czujny - TEN
...potwór nadchodzi...

Żeby wszystko tak łatwo sklejało się jak modele...
galwani

Post autor: galwani »

ja tam korzystalem z Wikipedii.... tam zimmerit zostal okreslony jako "mieszanina gipsowo-cementowa".... nie skojarzylem tego ze szpachla ;)
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Awatar użytkownika
Bartosz B.
x 7

Post autor: Bartosz B. »

Ja znalazlem coś takiego...
Zimmerit, antymagnetyczny tynk dla pancernych pojazdów bojowych.
Miał konsystencję miękkiego kitu (inni porównywali go do ciasta, gipsu albo plastiku).
Rogal

Post autor: Rogal »

Moim zdaniem wszystkie odpowiedzi tzn. szpachlówka, gips, tynk itp. powinny zostać przez Vivita uznane jako prawidłowe, a na przyszłosć najlepiej nie zadawać pytan na które sa różne odpowiedzi, powodujące zamieszanie. Tak jak napisał Edziu - konkretne pytanie na które jest tylko jedna, konkretna odpowiedź.
Awatar użytkownika
F-22

Post autor: F-22 »

a co z ludzmi (m.inn mna) ktorzy nie podaja nazw gips itd. w obawie przed niezaliczeniem? jezeli Wam to zalicza to bedzie to nie fer w stosunku do tych ktorzy nie odpowiadali...
przy czym w pelni rozumiem ze potoczna nazwa to szerkie pojecie :|

zostawmy to Vivitovi :D niech sie troche napoci :D
na warsztacie: F-14 MM
w kolejce: rozbabrany 1,5 letni Yamato AH, Takao AH, Piorun MM, A6M2 Zero AH
Awatar użytkownika
Piotti

Post autor: Piotti »

Zimmerit - była to najzwyklejsza szpachlówka nitro nakładana na pancerz w warstwie ok. 10 mm i specjalnie złobkowana w różne wzory.

No własnie problem w tym ze to nie była szpachlówka nitro.
A faktycznie to było to:

octan poliwinylu 25%, materiał wypełniający: włókno drewniane 10%, siarczan baru 40%, siarczek cynku 10% ,barwnik: ochra 15%

Szpachlówka wg słownika jezyka polskiego ma określone znaczenie. I zimmerit nie pełnił tej funkcji nastepna sprawa to "nitro" O tym ze coś jest "nitro" decyduje obecność grupy -NO a w zadnym z tych związków takowa nie występuje (chemia)
Więc odpowiedz autora jest błędna:) Ale moim skromnym zdaniem fajnie ze się pojawiła, jest wesoło pokombinowaliśmy sobie na zasadzie "co poeta miał na mysli" i jest super.

Teraz jest jeszcze ciekawsze pytanie, bo autor nie określił "na której stacji" Petrochemia Płock, Orlen, Rafineria Gdańsk???

Mnie się posypała lambda po 95 z Shela więc rozrzut wyników może być ogromny:))))))))
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob lip 16 2005, 19:42 przez Piotti, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yaa

Post autor: yaa »

Piotti pisze: Teraz jest jeszcze ciekawsze pytanie, bo autor nie określił "na której stacji" Petrochemia łock, Orlen, Rafineria Gdańsk???

Mnie się posypała lambda po 95 z Shela więc rozrzut wyników może być ogromny:))))))))
Pozdrawiam
Eee, no nie popadajmy w skrajnosc... Chodzi pewnie autorowi pytania o przyblizona ilosc oktan (bylo to pewie okreslone w jakiejs normie DINowskiej) w paliwie B4 czyli tzw paliwie deficytowym, ktore mialo troche oktan mniej niz paliwo normalne C3. Umm... chyba nie nic nie podpowiedzialem, nie?

Lambda Ci poleciala, bo 95 to bylo za duzo, czy za malo? Ja slyszalem, ze jak na Shellu zaleje sie V-Power, to potrafi tam byc nawet powyzej 100 oktan...

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jeziorek

Post autor: Jeziorek »

Hej, fajnie było, nie ? :lol:
A żeby się usprawiedliwić powiem, że taka informacja jest zamiesczona przez pana Waldemara Trojcę na stronie 17 wers 9 od dołu w książce "Sd.Kfz. 171 Pz. Kpfw. V Panther".
Skąd to "nitro" ? Nie mam pojęcia ;-)
Proszę jednak Vivita, żeby uznał wszystkie gipsy, cementy, szpachlówki, ciasta itp., nawet bez nitro. :lol:
Przyznam szczerze, że nigdy bym nie przypuszczał, że takie - wydaje się proste - pytanie, może tak namieszać :)
Ale chyba wszyscy się nieźle ubawiliśmy ;-) :lol:
Na warsztacie:
7TP - Mirage Hobby - 1:35
Panzer IV F2 - Italeri - 1:35
Wznowiony Panzer IV D - GPM - 1:16
Awatar użytkownika
yaa

Post autor: yaa »

Eee... No i gdzie ta odpowiedz? Bo siem doczekac nie mogiem :)
ODPOWIEDZ