No tektura, to to, czym podkleja się wręgi w modelu...
A tekturę ja zamówiłem na stronie Modelika. Dwa inne arkusze kupiłem w sklepie papierniczym. Trzeba tylko pochodzić po mieście i poszukać, a napewno się znajdzie.
Ja osobiście to chodzę do znajomej sprzedawczyni w sklepie spożywczym. Oni dostają margaryny śniadaniowe w takich pudełeczkach które są obłożone idealna tektura 1,5mm. Pani zawsze zamiast wyrzucać to na śmieci odkłada na kupkę, a ja jak idę zrobić zakupy to wracam ze świeża porcja pachnącej tektury zamiast z świeżym chlebkiem .
No albo kupuje modele u Kopajta tam zawsze można liczyć że paczka będzie zapakowana w tekturę pierwszej klasy .
Mi przyworzą pracownicy mojego taty. Ponieważ mamy firme transportową i rozworząc towar np. do Ruchu i różnych innych sklepów proszą o tekturę i pani im daje. No i oczywiście ta tektura potem trafia do mnie.
Jedyna takturka jaka kupuje (w sklepie papierniczym) to duże arkusze na podklejanie długich części szkieletów okrętów. Pozostałe to wszystko zdobyczne. A to jakies buty ktoś kupi w domu, koszula, czasami czekoladki. Jest tego pełno wokoło, trzeba tylko byc czujnym :-)
Najprosztsza sprawa jest ze zdobyciem tekturki 0,5mm (jeśli nie potzrebujemy podklejać bardzo dużych części) - zrobione są z niej pudełka po roladzie lodowej, po ryżu, lekach, po prostu pełno tego jest. A tekturke 1mm najłatwiej zdobyć (jak już mówili koledzy) z pudełek po butach, opakowań po koszulach. Można też (jak to robił Wujek Andrzej) sklejać ze sobą kartki z bloku technicznego - wtedy możemy otrzymać grubość jaka nam pasuje.