SPRAWA HONORU
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Czego ? Ze jestem polakiem ? E nie mam sie czego wstydzic - no moze sejmu
Chodzilo oto , ze autorzy sprytnie manipuluja czytelnikiem i w gruncie rzeczy czytamy , to co chce czytac i co bysmy chcieli przeczytac . Takie jest moje zdanie .
Jak widac, w ksiazce anglicy opisuja polakow jako bohaterow , a stan faktyczny jest taki , ze nie wiedza co to Oswiecim , holocaust . Jeszcze troche i niemcy by nam wcisneli , ze my budowalismy obozy :]
Ostatnio Holandia reklamuje jedna z wiekszych imprez . Pytacie jak reklamuje ? Polecam odwiedzic - "Auschwitz Dance"
Jak juz piszemy o ksiazkach to moze rzucimy okiem na "Powstanie 44 "Dawies'a. Tutaj takze czytamy to co polacy chca czytac . Niezle, mieli tydzien bronic stolicy , a bronili dwa miesiace. Ja bym raczej opisal czy dowodca byl normalny tworzac powstanie . No , ale to nie ma znaczenia, ze nie mielismy szans i praktycznie skazani na kleske od poczatku. Ale Norman Dawies bardzo ladnie to opisal, tak ladnie , ze dostal nagorde 2tygodnie temu, za ta pozycje .
Chodzilo oto , ze autorzy sprytnie manipuluja czytelnikiem i w gruncie rzeczy czytamy , to co chce czytac i co bysmy chcieli przeczytac . Takie jest moje zdanie .
Jak widac, w ksiazce anglicy opisuja polakow jako bohaterow , a stan faktyczny jest taki , ze nie wiedza co to Oswiecim , holocaust . Jeszcze troche i niemcy by nam wcisneli , ze my budowalismy obozy :]
Ostatnio Holandia reklamuje jedna z wiekszych imprez . Pytacie jak reklamuje ? Polecam odwiedzic - "Auschwitz Dance"
Jak juz piszemy o ksiazkach to moze rzucimy okiem na "Powstanie 44 "Dawies'a. Tutaj takze czytamy to co polacy chca czytac . Niezle, mieli tydzien bronic stolicy , a bronili dwa miesiace. Ja bym raczej opisal czy dowodca byl normalny tworzac powstanie . No , ale to nie ma znaczenia, ze nie mielismy szans i praktycznie skazani na kleske od poczatku. Ale Norman Dawies bardzo ladnie to opisal, tak ladnie , ze dostal nagorde 2tygodnie temu, za ta pozycje .
Nawet mając dwadzieścia lat na karku i bardzo mgliste ( staram się nie nazywać rzeczy po imieniu... ) pojęcie o naszej historii, bo w oderwaniu od niej nie można "sądzić" powstania warszawskiego, trzeba wielkiej, wielkiej GŁUPOTY by coś takiego napisać!!!Luck1985 pisze:...mieli tydzien bronic stolicy , a bronili dwa miesiace. Ja bym raczej opisal czy dowodca byl normalny tworzac powstanie . No , ale to nie ma znaczenia, ze nie mielismy szans i praktycznie skazani na kleske od poczatku.
Choćby przez sam szacunek dla ponad 200 tys. ofiar mając do niego krytyczny stosunek warto myśleć co się pisze!
Maciej
Chyba sie nie zrozumielismy . Nie mam krytycznego stosunku , wrecz przeciwnie . Historia ma to do siebie , ze lubi byc zaklamana , wiec wszystkiego nie wiemy . Do dzisiaj wielu profesorow historii nie moze odp w jasny sposob dlaczego doszlo do powstania. Szanse byly marne , wystarczylo spojrzec na liczbe ludzi , amunicji -czyli tym czym warszawiacy dysponowali . A na tle niemieckiej armi slabo to wypadalo . Stad stwierdzenie , ze bylismy skazany na porazke . Chociaz tu mozna sie poklocic (mial byc tydzien, a byly dwa miesiace ) I podziwiam odwage tych ludzi oraz ich oddanie za wolnosc .
Podczas wojny roznie bywalo , mozna sie cofnac 3 lata wczesniej - Pearl Harbor , tam tez ludzie gineli za glupote dowodctwa . Dzien Klamstwa -prawda o Pearl Harbor ,wyd. Magnum .Ciekawa pozycja .
Ostatnio tazke czytalem dosyc ciekawy artykul o WTC 11 wrzesnia . Ciekawostki typu , ze paliwo Boeinga jak sie pali ma temp 600 C , stal uzyta w konstrukcji WTC potrzebuje 1600 C .Budynek sie dosyc ciekawie zawalil, typowe dla wysadzania starych domow ladunkami wybuchowymi , dlaczego godzine wczesniej metro nie dzialalo w okolicy WTC ?
I nie ma sie co robic na patriote , bo jezeli chodzi o powstanie , to siegnal bym glebiej .
Podczas wojny roznie bywalo , mozna sie cofnac 3 lata wczesniej - Pearl Harbor , tam tez ludzie gineli za glupote dowodctwa . Dzien Klamstwa -prawda o Pearl Harbor ,wyd. Magnum .Ciekawa pozycja .
Ostatnio tazke czytalem dosyc ciekawy artykul o WTC 11 wrzesnia . Ciekawostki typu , ze paliwo Boeinga jak sie pali ma temp 600 C , stal uzyta w konstrukcji WTC potrzebuje 1600 C .Budynek sie dosyc ciekawie zawalil, typowe dla wysadzania starych domow ladunkami wybuchowymi , dlaczego godzine wczesniej metro nie dzialalo w okolicy WTC ?
I nie ma sie co robic na patriote , bo jezeli chodzi o powstanie , to siegnal bym glebiej .
TO NIE JEST REKLAMA IMPREZY!!!!!!!!!!!!Luck1985 pisze:Ostatnio Holandia reklamuje jedna z wiekszych imprez . Pytacie jak reklamuje ? Polecam odwiedzic - "Auschwitz Dance"
przepraszam ale jzu nie wytrzymuje.. pozwole sobie na offtopic w celu czysto informacyjnym, mam nadzieje ze moderator tego nie wywali, a w razie czego przeniesie do nowego watku.... [w razie gdyby sie miala dyskusja na ten temat rozwinac].... wiec jest tak:
GŁUPI studen z holandii zrobiłtą prezentacje poniewaz stwierdził ze bedzie to zabawne.... jak sie okazalo nie jest.... prezentacja ta pojawila sie w sieci juz rok temu... i przez rok na roznych holenderskich [i nie tylko[ portalach trwała ostra dyskusja na ten temat... ogolnie studencik ktory to zrobil ma przerabane i ludzie uwazaja go za debila [a ze w sieci jest wyraznie napisane jego imie i nazwisko to ma chlopak problem]...
sytuacja jest taka ze tej imprezy nie było, nie ma, i nie bedzie...
polskie media gdy tylko dowiedzialy sie o sprawie [niezly zaplon maja....rok] to dostaly po prostu za przeproszeniem sraczki... we wszystkich gazetach na pierwszych stronach widnieja screeny z tej prezentacji, w dzienniku informacja ta zajmuje pierwsze miejsce.. w radiu to samo.... internet? dokladnie ta sama sytuacja, onet, wp, interia, gazeta.pl... wszedzie na glownej stronie dziennikarzyny podniecaja sie tematem... polski MSZ jest oburzony i wysyla noty protestacyjne i chce zaskarzac organizatora imprezy [organizatora imprezy ktorej nie bylo...rotfl]....
jakby tego bylo malo... polskie media DORABIAJA do tego dodatkowe historie, piszac o organizatorze, rzekomym tajmeniczym jegomosciu bedacym rasista, faszysta, nazista i wcieleniem diabła samego w jednej osobie... naprwade siedze mocno w temacie imprez techno i organizatora o ktorym oni pisze NIE MA....
po kilkunastu mailach do redakcji gazety metro otrzymalem odpowiedz ze "faltycznie sie pomylili i zamieszcza sprostowanie".....jak wyglada sprostowanie do tekstu ktory zajmuje cala pierwsza strone? ano sa to dwa zdania ktore ukazaly sie....na ich stronie www....i na dodatek bardzo szybko znikly.... :/ wyjatkowo żałosne...
a potem sie dziwie ze na forum clubbing.pl wchodzi jakis ksiadz i wywala z tekstem ze clubbing to szatan i w klubach czcimy samego diabla....tak...pisze sobie 666 markerem na czole i wykrzykuje "ave stan"...wrrrrrr
[przepraszam....ale napisac to musialem...]
Pozdrawiam.............
i ine dajcie sie zmanipulowac naszym beznadziejnym mediom :/
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Marie von Ebner-Eschenbach