Kazik ...
Postaram się kontynuować temat coraz bardziej go uściślając . Rozszerzę więc podany przykład podziału plastików :
a. Plastikowe :
- model z pudełka -- model pudełkowy + dodatki komercyjne -- model z pudełka + dodatki na zasadzie scratchbuildding .
ad. modele z pudełka :
Stosunkowo niewielki wkład pracy i koszt (obróbka,klejenie,malowanie,dokumentacja zbędna) .
ad. model pudełkowy + dodatki komercyjne :
Średni lub duży wkład pracy i koszty (nadal zbędna dokumentacja - jak w poprzedniej pozycji ufamy producentom tak modelu jak i dodatków tj. żywic,blaszek,lufek itd.itp ) .
ad. model z pudełka + dodatki na zasadzie scratchbuilding :
Nieco mniejszy koszt ale za to nieporównywalnie większa pracochłonność (samodzielne długotrwałe i mozolne gromadzenie monografii,planów,szkiców oraz ich ujęcie w całość jako Dokumentacji Modelu a następnie wykonywanie na ich podstawie kolejnych detali lub wprowadzanie zmian w niezgodnych z rzeczywistymi kształtami fragmentach . Czyli tzw. poprawki . Nie mamy zaufania do producentów . Gdyby wziąć pod uwagę ceny wymienionych monografii itp. koszt wykonania trzeba czasem uznać za najwyższy z możliwych) .
Tu już Kazku mamy coś co nazywasz PRAWDZIWYM MODELARSTWEM REDUKCYJNYM ... to jest zawarte w ostatnim punkcie powyżej . Nie ma już potrzeby nazywania tego inaczej . Takie osobiste ustalenia poczyniłem już dawno na użytek sędziowski . W podziale tym zawarte są moje preferencje i rodzaj wartościowania a także oceny .
Starając się dojść do tego co to jest model budowany od podstaw z przekory zacząłem ... od tyłu . Od ustalenia tego co modelem od podstaw nie jest . Otóż uważam że modelarstwem od podstaw jest takie modelarstwo które się w określonych ( tymi trzema punktami powyżej ) ramach NIE MIEŚCI .
Jeżeli się mieści , nie jest modelarstwem od podstaw . Tak więc daję przyczynek do dyskusji : Czy model w 10% bazujący na komercji a 90 % własnego rękodzieła jest modelem od podstaw ? Inaczej : ile jest cukru w cukrze ?
Cukierkowy Wujek pozdrawia .
P.S. Dotyczące admirała_d : Uzupełniasz swój model o dodatkowe elementy i detale , będzie posiadał w porównaniu z modelem bazowym dodatkowe walory , można by więc rzec że model wa-lo-ry-zu-jesz .