Jak drukować modele z internetu?*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Gwoli uzupelnienia: w danych technicznych kazdej drukarki powinna byc podana dopuszczalna grubosc medium (zwykle w gramach na metr kwadratowy), jaka drukarka jest w stanie "strawic". Wystarczy zasiegnac informacji przed zakupem sprzetu.
I tak na przyklad "fotodrukarki" powinny byc przystosowane do druku na papierach o wiekszej grubosci, co umozliwia ich wykorzystanie rowniez do druku modeli kartonowych.
Takze niektore "normalne" (czyli nie przeznaczone do obrobki specjalnych papierow zdjeciowych) drukarki czesto sa w stanie poradzic sobie z nieco grubszym i sztywniejszym medium, ale permanentne wykorzystywanie tego marginesu moze doprowadzic do przyspieszonego zuzycia mechanizmu transportu papieru. W takim przypadku stwierdzenie, ze drukarka "drukuje na wszystkim" szybko moze okazac sie krotkowzroczne. Odrobina ostroznosci w doborze odpowiedniej drukarki nie powinna zaszkodzic.
I tak na przyklad "fotodrukarki" powinny byc przystosowane do druku na papierach o wiekszej grubosci, co umozliwia ich wykorzystanie rowniez do druku modeli kartonowych.
Takze niektore "normalne" (czyli nie przeznaczone do obrobki specjalnych papierow zdjeciowych) drukarki czesto sa w stanie poradzic sobie z nieco grubszym i sztywniejszym medium, ale permanentne wykorzystywanie tego marginesu moze doprowadzic do przyspieszonego zuzycia mechanizmu transportu papieru. W takim przypadku stwierdzenie, ze drukarka "drukuje na wszystkim" szybko moze okazac sie krotkowzroczne. Odrobina ostroznosci w doborze odpowiedniej drukarki nie powinna zaszkodzic.
Jarek M
Ja mam Lexmarka i drukuję bez żadnych problemów na zwykłym bloku technicznym i to w dodatku nie jakimś specjalistycznym tylko takim kupionym w Tesco. Wychodzi jakość bardzo dobra... A łamiący się papier to wina drukarki...Jeśli papier wchodzi i wychodzi po tej samej stronie drukarki to normalne że musi przejść przez parę rolek... I to jest powód łamania...W Lexmarkach papier wchodzi z góry a wychodzi z przodu i nie mam takiego problemu. A co do kosztów... To mi nie chce się potem jeszcze modelu malować tak że ten wydruk w kolorze to jak dla mnie dobre rozwiązanie... A zużycie tuszu zależy od szorstkości papieru - te bloki z Tesco są dosyć gładkie czyli niwelują ten problem