HMS Dreadnought - relacja z budowy od podstaw
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
HMS Dreadnought
Witam. Postępów specjalnie narazie nie ma. Zamontowany na stałe pokład i wyprostowany kadłub. Teraz zacznę okładać listewkami albo sklejką.
- Bartosz B.
- x 7
http://img295.imageshack.us/my.php?imag ... 014wr2.jpg
powiedz coś więcej o tym narzędziu, czy to jakaś przystawka do wiertarki aby zamienić ja w piłke?
powiedz coś więcej o tym narzędziu, czy to jakaś przystawka do wiertarki aby zamienić ja w piłke?
HMS Dreadnought
Właśnie tak jak piszesz. Jest to przystawka do wiertarek typu CELMA. Zdejmujesz futerko a na gwint po nim zakładasz specjalną nakrętkę a na to właśnie tą nasadkę która zamienia ruch obrotowy wiertarki w posuwisto zwrotny ostrza. Są rożne ostrza wymienne. Grubość cięcia około 50 mm. Mam podobną nasadke do udaru.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sorki za mały OT, ale tak jak pisze krisbaum zestaw Celmy EMA-COMBI wart jest by poświęcić mu kilka zdań.
W "zamierzchłych" czasach kiedy idolem majsterkującej młodzieży był Adam Słodowy i istniały jeszcze LOK'owskie modelarnie podstawowymi narzędziami służącymi do modelowania były właśnie narzędzia Celmy a szczególnie dostępna wówczas cała gama przystawek do wiertarek. Niestety, by stać się posiadaczem takiego zestawu w całości trzeba było wtedy mieć niezłe "plecy". Spotykało się w sprzedaży poszczególne elementy zestawu ale niestety dla wielu z nas nie dane było skompletować go nigdy w całości (w tym mnie).
Poniższa ilustracja przedstawia elementy takiego zestawu jednak nie wszystkie które były dostępne - brakuje na rycinie przystawki zmieniającej wiertarkę w szlifierkę kątową, oraz przystawki do frezowania.
Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze kilku elementów tego zestawu, a uprzedzając pytania wyjaśniam że kompletuje zestaw z sentymentu do niego, a nie by go używać ;)
W "zamierzchłych" czasach kiedy idolem majsterkującej młodzieży był Adam Słodowy i istniały jeszcze LOK'owskie modelarnie podstawowymi narzędziami służącymi do modelowania były właśnie narzędzia Celmy a szczególnie dostępna wówczas cała gama przystawek do wiertarek. Niestety, by stać się posiadaczem takiego zestawu w całości trzeba było wtedy mieć niezłe "plecy". Spotykało się w sprzedaży poszczególne elementy zestawu ale niestety dla wielu z nas nie dane było skompletować go nigdy w całości (w tym mnie).
Poniższa ilustracja przedstawia elementy takiego zestawu jednak nie wszystkie które były dostępne - brakuje na rycinie przystawki zmieniającej wiertarkę w szlifierkę kątową, oraz przystawki do frezowania.
Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze kilku elementów tego zestawu, a uprzedzając pytania wyjaśniam że kompletuje zestaw z sentymentu do niego, a nie by go używać ;)
HMS Dreadnought
Witaj Tomku. Ja też z sentymantu prubuję sobie skompletować. kiedyś zaczął ojciec ale teraz jest trudno zdobyć poszczególne cześci. A ty gdzie kupowałeś poszczególne elementy.
Dzięki
Pozdrawiam
Dzięki
Pozdrawiam
HMS Dreadnought
Witam. Póki co udało mi się odrysować pokład nadbudówki. Dziś może uda się je przykleić i wyciąć kluzy kotwizne w pokładzie.
Fotki wieczorem.
Fotki wieczorem.