*[Relacja/Pojazd] BTR-80 Transporter (Modelik 1:25)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Witam.
Tym razem zabrałem się za tył pojazdu. Na szczęście obyło się bez niespodzianek, wszystko ładnie spasowało. Dodatkowo jak widać na zdjęciach, dorobiłem wnęki na hak holowniczy, jak i poprawiłem ten element w dolnej części, który troszke inaczej wyglądał w opracowaniu niż w rzeczywistości.
Pozdrawiam.
Tym razem zabrałem się za tył pojazdu. Na szczęście obyło się bez niespodzianek, wszystko ładnie spasowało. Dodatkowo jak widać na zdjęciach, dorobiłem wnęki na hak holowniczy, jak i poprawiłem ten element w dolnej części, który troszke inaczej wyglądał w opracowaniu niż w rzeczywistości.
Pozdrawiam.
Prace nad poszyciem dobiegły końca. Mam nadzieje że najtrudniejsze jest za mną i teraz pójdzie wszystko jak po maśle. Jak widać na zdjęciach ostatnie elementy trzeba było lekko poprawić. W jednym miejscu musiałem użyć szpachlówki, gdyż otwór w poszyciu był stanowczo za duży względem elementu, który trzeba było w niego wkleić.
Teraz będę chciał doprowadzić cały kadłub do stanu w którym będzie można go pomalować (na razie bezbarwnym podkładem), wiąże się to głównie z wygładzeniem i wyrównaniem wszystkich krawędzi. Później zabieram się za spód.
Pozdrawiam.
Teraz będę chciał doprowadzić cały kadłub do stanu w którym będzie można go pomalować (na razie bezbarwnym podkładem), wiąże się to głównie z wygładzeniem i wyrównaniem wszystkich krawędzi. Później zabieram się za spód.
Pozdrawiam.
Górna część poszycia jak widać na zdjęciach przeszlifowana i pomalowana bezbarwnym. Dziś wykonałem kilka elementów podwozia, które jak widać obrysem niezbyt pasują do miejsca zaznaczonego na wycinance. Teraz podobnie jak z górną częścią, cały spód przeszlifuje i pomaluje. Po tych zabiegach będzie można mówić że kadłub jest gotowy do dalszego oklejania :-)
Dziś wykonałem tylko dwa elementy. Ponieważ są dość długie i wąskie postanowiłem je przed wycięciem utwardzić kropelką z obu stron, co by się później nie zwichrowały. Jak widać górną powierzchnię podziurkowałem tak żeby była w miarę zgodna z rzeczywistym wyglądem.
Witam ponownie.
Tym razem zabieram się za zawieszenie. Po wstępnych oględzinach postanowiłem zrezygnować ze zrobienia ruchomego zawieszenia, gdyż wiązało by się to ze znaczną przebudową całego układu jak i części podwozia. A ponieważ nie czuje się na siłach żeby to wykonać, wole je zrobić tak jak w opracowaniu niż popsuć całość.
Na razie przygotowałem sobie wszystkie części z których będzie składało się zawieszenie.
Tym razem zabieram się za zawieszenie. Po wstępnych oględzinach postanowiłem zrezygnować ze zrobienia ruchomego zawieszenia, gdyż wiązało by się to ze znaczną przebudową całego układu jak i części podwozia. A ponieważ nie czuje się na siłach żeby to wykonać, wole je zrobić tak jak w opracowaniu niż popsuć całość.
Na razie przygotowałem sobie wszystkie części z których będzie składało się zawieszenie.
Bardzo ładnie davidzie to wygląda. Bardzo czysta i elegancka robota.I jeszcze moje pytanko: jaką farbką to malowałeś i ile razy?
Pozdrawiam i powodzenia w dalszej budowie
Pozdrawiam i powodzenia w dalszej budowie
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"