*[Relacja/Pojazd] BA-6 - Modelik
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
zbyniu - zdjęcia są jeszcze za ciemne, można to oczywiście rozjaśnić w programie graficznym, ale można również temu zaradzić już na etapie robienia zdjęcia poprzez wydłużenie czasu naświetlania.
Pozwoliłem sobie jedno z Twoich zdjęć obrobić, żeby Ci pokazać co mam na myśli:
Co do modelu, to zawsze na zdjęciach makro "malowanie" z oryginalnej wycinanki wygląda okropnie - są to prostu kropki a nie jednolity kolor. Gołym okiem tego tak nie widać więc jeśli bierzesz pod uwagę jakieś brudzenie to chyba można sobie darować przemalowanie... Choć osobiście uważam, że malowany karton nadaje modelowi większego realizmu. Choć oczywiście to nie jest jakaś zasada, która zawsze się sprawdza
Pozdrawiam
Pozwoliłem sobie jedno z Twoich zdjęć obrobić, żeby Ci pokazać co mam na myśli:
Co do modelu, to zawsze na zdjęciach makro "malowanie" z oryginalnej wycinanki wygląda okropnie - są to prostu kropki a nie jednolity kolor. Gołym okiem tego tak nie widać więc jeśli bierzesz pod uwagę jakieś brudzenie to chyba można sobie darować przemalowanie... Choć osobiście uważam, że malowany karton nadaje modelowi większego realizmu. Choć oczywiście to nie jest jakaś zasada, która zawsze się sprawdza
Pozdrawiam
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
- 19zbyniu95
Witam,
wk82 jeszcze przed przeczytaniem Twojego postu popstrykałem kilka zdjęć, właśnie dłużej naświetlanych. Teraz już tylko trochę nad ostrością muszę popracować, bo jak widać są rozmycia. Stwierdzam, że każde zdjęcie wychodzi lepiej niż poprzednie, więc kiedyś powinno być już ok, w końcu nie od razu Rzym zbudowano
Dzięki, że pokazałeś o co chodzi
Postęp prac:
Dokończyłem silnik:
i taka mała przymiarka
Ponad to postanowiłem przemalować mosty na szaro:
wk82 jeszcze przed przeczytaniem Twojego postu popstrykałem kilka zdjęć, właśnie dłużej naświetlanych. Teraz już tylko trochę nad ostrością muszę popracować, bo jak widać są rozmycia. Stwierdzam, że każde zdjęcie wychodzi lepiej niż poprzednie, więc kiedyś powinno być już ok, w końcu nie od razu Rzym zbudowano
Dzięki, że pokazałeś o co chodzi
Postęp prac:
Dokończyłem silnik:
i taka mała przymiarka
Ponad to postanowiłem przemalować mosty na szaro:
- 19zbyniu95
Dobry,
Silnik i rama kompletna:
Układ kierowniczy wraz z popychaczami jest w pełni sprawny, co pokazują te zdjęcia:
Podobnie wał napędowy ma możliwość ruchu, co sprawia, że tylne zawieszenie działa.
Kolejnym etapem jest wykonanie kabiny:
Koła na razie pomijam, ponieważ to najnudniejsza część wg. mnie
CDN
Silnik i rama kompletna:
Układ kierowniczy wraz z popychaczami jest w pełni sprawny, co pokazują te zdjęcia:
Podobnie wał napędowy ma możliwość ruchu, co sprawia, że tylne zawieszenie działa.
Kolejnym etapem jest wykonanie kabiny:
Koła na razie pomijam, ponieważ to najnudniejsza część wg. mnie
CDN
- 19zbyniu95
- 19zbyniu95
- 19zbyniu95
- Heinrich Kosmala
- x 169
- 19zbyniu95
- 19zbyniu95
zbyniu - tempo naprawdę godne podziwu a i jakość modelu na tym nie cierpi.
Moja mała uwaga jeszcze co do zdjęć. Nie widać EXIFu (czyli danych z aparatu na temat zdjęcia), ale wydaje mi się, że masz zbyt duże ISO. Jeśli tak, to spróbuj je zmniejszyć do najniższej wartości, bo na niektórych fotkach nieco za bardzo "szumi". A tym aparatem co robisz zdjęcia na pewno da się uzyskać lepsze jeszcze efekty
Pozdrawiam
Moja mała uwaga jeszcze co do zdjęć. Nie widać EXIFu (czyli danych z aparatu na temat zdjęcia), ale wydaje mi się, że masz zbyt duże ISO. Jeśli tak, to spróbuj je zmniejszyć do najniższej wartości, bo na niektórych fotkach nieco za bardzo "szumi". A tym aparatem co robisz zdjęcia na pewno da się uzyskać lepsze jeszcze efekty
Pozdrawiam
Moje relacje:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE: