Shift + Deletemesser pisze:mam kilka sztuk w wersji elektronicznej ale te będę przerabiał po swojemu
[R/G] Focke-Wulf Ta-183 (MPM/Answer 1/33)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Focke-Wulf Ta-183 (MPM/Answer 1/33)
Zmieniam malowania, poprawiam np. nitowanie, itp. Często w tych w projektach jakieś linie są za krótkie, czasem coś wystaje poza obrys. Kiedyś tak potraktowałem P7a:
http://messer.cba.pl/lotnicze_karton/p7a/p7.html
No przecież WIEM i PODZIWIAM Cię za takie prace.
Nie jest aż tak klejąca, ale cienka warstewka gluta jest. Trzeba będzie umyć solidnie w IPA.
Prawdę mówiąc, to jeśli są dostępne koła do plastików w 1/32, lepiej ich użyć, mimo minimalnej różnicy wymiarowej, która i tak jest praktycznie niezauważalna, niż babrać się w tym czymś .
Początki centralnej części kadłuba. Główny element poszycia kadłuba składa się z dwóch oklejek. Zewnętrznej i wewnętrznej - dość spore płachty.
Do ich sklejenia użyłem Uhu extra gel. Daje chwilę czasu na korektę położenia elementów względem siebie, a po wyschnięciu bezbarwną i twardą spoinę.
Największa w historii ilość WPS
Oklejka wewnętrzna jest o 2 mm krótsza niż zewnętrzna. Przyjmijmy na razie, że tak ma być i w niczym to nie przeszkadza
Pierwszy WPS czyli otwór na kabinę wycięty czubkiem nowego ostrza olfy, lekkim naciskiem kilkukrotnie przejeżdzając ostrzem. Z jakimś mikronowym zapasem:
Następnie pędzelkiem na krawędź nałożyłem bardzo rzadki bcg i wygładziłem ją pazurem. Jak wyschła na kamień wyrównałem ostrzem krawędź, ścinając naddatek i nierówności:
Dla ładnego wyglądu retusz z Nato Black:
I w tym momencie wydawać by się mogło, że zaje..sty model . Najlepsze zostawiam na koniec. Przymiarka szkieletu do segmentu. Jak się dosunie górę, to dołem brakuje 4 mm . I nie byłby to żaden problem, ale nie w tym wypadku. Otwory luków podwozia i podwieszenia na dole (ich krawędzie) powinny się opierać na szkielecie. Co wydaje się wątpliwe. Jak dopasuję dół, to szpara zieje przy owiewce .
Czuję jednak, że coś da się z tym zrobić
Widziałem w necie sklejonego (tego starego z Quest'a), więc musi się dać. Albo i nie
Pożyjemy, pokleimy, zobaczymy.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
hmmmm robi się ciekawie...
Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.
Było smaszno i jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały.
Peliczaple stały smutnocholijne,
A zbłąkinie rykoświstąkały...
GUZZISTI
Było smaszno i jaszmije smukwijne
Świdrokrętnie na zegwniku wężały.
Peliczaple stały smutnocholijne,
A zbłąkinie rykoświstąkały...
GUZZISTI
Jakoś nie czuję się zaskoczony, mierzyłeś przynajmniej trzy razy ?gk pisze: ↑wt mar 26 2024, 18:28 Najlepsze zostawiam na koniec. Przymiarka szkieletu do segmentu. Jak się dosunie górę, to dołem brakuje 4 mm . I nie byłby to żaden problem, ale nie w tym wypadku. Otwory luków podwozia i podwieszenia na dole (ich krawędzie) powinny się opierać na szkielecie. Co wydaje się wątpliwe. Jak dopasuję dół, to szpara zieje przy owiewce .
TAK. Zgodnie z opisem budowy.
Ponadto:
"Części (tj. oklejki wewnętrzną i zewnętrzną) należy skleić bardzo starannie (...). Ta operacja jest bardzo trudna, ale od niej zależy poprawność wykonania kadłuba modelu. Po sklejeniu w gotowy element wsuwamy szkielet kadłuba." Taaa... i dalej: "Dalsze klejenie kadłuba powinno przebiegać klasycznie". I wszystko jasne
Szkielet rzecz wtórna. Lepiej żeby poszycie grało Segment z przodu pasuje. Muszę przymierzyć ten do tyłu. Choć raczej typuję złe wykreślenie szkieletu. Choć CHGW.
Ale jak się nie nastawiasz na pasowność części to nie ma rozczarowania
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
No i wszystko jasne - nie skleiłeś oklejek wystarczająco starannie, operacja okazała się być zbyt trudna dla Ciebie.
Im gorszy projekt i większe babole tym ciekawsza relacja.