W największym skrócie: chcę wiedzieć, na jakiej zasadzie działa taki program, jak np. "siatki". Chciałbym umieć ręcznie (no powiedzmy z pomocą AutoCADa) wykreślić np. element poszycia statku - o ile to się da zrobić tylko cyrklem i liniałem.Plasser pisze:Myślę, że trochę niefortunnie postawiłeś problem - powinieneś najpierw jasno zdefiniować CO chcesz osiągnąć, a dopiero to zdeterminuje rodzaj aparatu matematycznego, którego będziesz musiał użyć.
To nie tak, że chcę wracać do tradycji Małego Modelarza i projektować ręcznie. Tak jak napisałem wyżej - z ciekawości chcę wiedzieć, jak to się robi, a jak najdzie mnie ochota na zrobienie modelu od podstaw, to zaopatrzę się w odpowiedni program komputerowy.Piotti pisze:Nie jest moim zamiarem olanie tej dziedziny wiedzy jaką jest GW, ale to co piszesz, brzmi tak jak bys za wszelką cenę ćwiczył mnozenie i dzielenie przy użyciu kartki i ołówka lekceważąc zupełnie kalkulator, który robi to szybciej:)
Dzięki! Chyba właśnie najprostszym rozwiązaniem będzie zadać kilka pytań mojemu wykładowcy od "kreski".Piotti pisze:Powodzenia w nowej szkole.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
Pozdrawiam,
Stachu