U-boot TYP VII c U-203 REVELL PREZENTACJA!
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
- mustang135
Inspirację dla mnie do wykonania takiego modelu były przede wszystkim rysunki jakie się często pojawiają w wydaniach albumowych różnych książek o okrętach podwodnych.
Strasznie mi się tak efekt podoba.
Są w ten sposób przedstawiane również współczesne okręty podwodne
I jeszcze na dowód / wiem że to nie u-boot ale zdjęcie dość wymowne/
Rosyjski okręt podwodny klasy Akuła na którym wyraźnie widać taki efekt.
Pomyślałem sobie że mógłby tak samo wyglądać właśnie u-boot i tak to urealniłem.
Strasznie mi się tak efekt podoba.
Są w ten sposób przedstawiane również współczesne okręty podwodne
I jeszcze na dowód / wiem że to nie u-boot ale zdjęcie dość wymowne/
Rosyjski okręt podwodny klasy Akuła na którym wyraźnie widać taki efekt.
Pomyślałem sobie że mógłby tak samo wyglądać właśnie u-boot i tak to urealniłem.
to samo pomyślałem jak tylko zobaczyłem zdjęcia. i prawie się zakochałem w tym efekcieKat pisze:Mi sie podoba, wygląda jak by okręt był zanurzeniu na niewielkiej głębokości w słoneczny dzień.
Pozdrawiam
zapraszam na Forum Historyczne
Model bardzo fajny, tyle że obraz słonecznych refleksów odbitych na górnej części kadłuba jest trochę nienaturalny. Efekt który pokazał mustang 135 jest zbyt równy, jednostajny. Może przy idealnie spokojnej powierzchni wody mógłby zaistnieć taki efekt, ale to raczej w basenie niż nie na morzu. W rzeczywistości światło przenikające przez roztańczony kształt fal pozostawi na powierzchni kadłuba coś w rodzaju nieregularnej koronki. Widać to doskonale na zdjęciu za rufą modelu. Jeżeli zaś chodzi o ślady rdzy to brakuje mi jej na samych krawędziach otworów z których wypływa woda. Wygląda to tak jak gdyby te rdzawe ślady nie miały swojego początku i zakończenia, a tylko sam środek.
Na temat części poniżej linii wodnej też mam mieszane uczucia. Zarówno na modelu jak i na zamieszczonych grafikach nie wydaje mi się to malowanie jako naturalne ślady eksploatacji. Niemniej jednak model bardzo fajny i na pewno może cieszyć.
Pozdrawiam!
Piotr
Na temat części poniżej linii wodnej też mam mieszane uczucia. Zarówno na modelu jak i na zamieszczonych grafikach nie wydaje mi się to malowanie jako naturalne ślady eksploatacji. Niemniej jednak model bardzo fajny i na pewno może cieszyć.
Pozdrawiam!
Piotr
Obraz jest wart tysiąca słów. Model wart jest miliona.
- mustang135
- mustang135
- mustang135
Co do wypowiedzi RUTKA to zgadzam się z tobą w większości z tym co napisałeś. Po pierwsze jeżeli chodzi o tą rdzę to fakt robiłem ją pistoletem i bałem się że zniszczę model więc wnętrza nie dopracowałem ale nie mówię że nie dopracuję, i na pewno masz rację co do promieni słonecznych dobrze to widać na tym zdjęciu
i nie jest to na pewno taki efekt na modelu gdyż natura nie cechuje się taką "profesjonalnością". Chodziło mi o pokazanie takiego efektu jaki zrobiłem. Okręt podwodny jak się wynurza woda z kadłuba spływa przeważnie pionowo w dół, i na farbie z czasem to widać na pewno. I to właśnie chciałem pokazać.
Ps. Firma revell wypuściła kolejnego uboota w skali 1:72
Wezmę pod uwagę wasze wszystkie opinie i napewno się poprawię :P:P:P:P:P obiecuję
i nie jest to na pewno taki efekt na modelu gdyż natura nie cechuje się taką "profesjonalnością". Chodziło mi o pokazanie takiego efektu jaki zrobiłem. Okręt podwodny jak się wynurza woda z kadłuba spływa przeważnie pionowo w dół, i na farbie z czasem to widać na pewno. I to właśnie chciałem pokazać.
Ps. Firma revell wypuściła kolejnego uboota w skali 1:72
Wezmę pod uwagę wasze wszystkie opinie i napewno się poprawię :P:P:P:P:P obiecuję