Tiger P Italeri ( 1/35) - wstęp do dioramki

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

Robert Karwan

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Robert Karwan »

Hmmm..... widzę Tomku że mam duże zaległości w spisie treści niniejszego Forum. :oops:
Mundziu jak patrzę na fotki Twojego pojazdu stwierdzam, że części są łatwiejsze do spasowania. U mnie wszystko jest o wiele bardziej pokrzywione. Zupełnie nie zwróciłem na to uwagi kupując ten model.
A wszystko ujawniło się dopiero po wycięciu części z ramek.
Ale już myślę jak ten problem wyeliminować……może zastąpie ten modelik innym........ :twisted:

Na pozostałe postawione pytania już odpowiedziano........ ;-)

Pozdrawiam. ;-)

PS. Ciekawe, Serwer...... spodoba Ci się czy nie........ hmmmm w niepewności do końca pozostanę...... ;-)
Edmund_Nita
x 8

Post autor: Edmund_Nita »

No co Ty, Robert. Chcesz się poddać tak łatwo :?: Nie chcesz być kamikadze :?: Peter dotrwał do końca, mnie też juz niewiele zostało... No, nie daj się... :lol:

P.S.: U mnie mała przerwa w budowie 1KLA. Wszystko przez bigtanka. Myślałem, że Jedruś jest w porządku gościem. A on co? Zasypał mnie rysunkami i mówi: popatrz ile jeszcze durepelków możesz dorobić do tego pełzacza, jeszcze nie jest za późno. No to co. Zastanawiam się już od dłuższego czasu, co by tu jeszcze z tym eine kleine panzerem zrobić. Bo, kurna, propozycja bigtanka brzmiała tak, jakby była nie do odrzucenia... Jasny gwint :!:
Robert Karwan

He he…….. nie mam zamiaru się poddać. Ale ten model jest naprawdę pokrzywiony. Tygrys wyszedł mi w miarę przyzwoicie….. jak dostawię do niego to maleństwo, które jednak może być zwichrowane. to kompozycja tych dwóch elementów może nie być ciekawa. Mam jeszcze coś takiego……
http://www.jadarhobby.waw.pl/dragon-628 ... 12602.html
Zdejmę wieżę, dorobię skrzynkę i gotowe…….. Tylko jeszcze się zastanawiam czy to dobry pomysł…… A modelik MB poczeka na lepsze czasy.

Pozdrawiam. ;-)
Edmund_Nita
x 8

Post autor: Edmund_Nita »

Z tym Dragonem, to nienajgorszy pomysł. Dorobienie skrzynki nie powinno Ci sprawić kłopotu, a jakość od razu w górę... :lol:
A tego MB można wykorzystać jako kompletny wrak przy okazji budowy następnej dioramki... :lol:

Pozdrawiam i trzymam kciuki, jak stąd do Rokosowa...
Robert Karwan

Witam w dalszej części…….
Pierwszy etap prac nad brudzeniem zakończony. W kolejności:
- pierwsze odpryski wykonałem farbką Model Master Rubber 1583,
- następnie ołówkiem delikatne przetarcia, głównie na ostrych krawędziach modelu i górnej ryfrowanej powierzchni błotników,
- dalej pierwsze brudzenie farbą olejną w kolorze Raw Umber, Van Dycka, rozcieńczoną benzyną lakową, na cały model, bez wieży,
- gdy wyschło do tej farby dodałem odrobinę używanych wcześniej pigmentów i ponownie zapuściłem taką mieszankę w zakamarki modelu, bez wieży,
- gdy wyschło do koloru Raw Umber, bez pigmentów, dodałem odrobinę farb olejnych Titanium White i Yellow Ochre Light. Taką mieszanką pokryłem ponownie wybrane miejsca modelu, łącznie z wieżą. Na bokach wieży zrobiłem również delikatne zacieki. Na wieży widać delikatne białe napisy warsztatowe, ale chyba ten efekt jeszcze poprawię.

odprski farby i zacieki na wieży....
Obrazek

delikatne zabrudzenia farba olejna z pigmentami,
Obrazek

dwa ujęcia wieży, farba olejna z pigmentami, po wyschnięciu dodatkowo mieszanka trzech farb olejnych na górę wieży, oraz wykonanie zacieków, słabo widoczne napisy warsztatowe,
Obrazek
Obrazek

tył modelu, proces twórczy w kolejności j/w, dodatkowo na płaskie powierzchnie modelu dałem więcej jasnej mieszanki trzech farb olejnych,
Obrazek

Teraz będzie mała przerwa, w pracy trochę więcej obowiązków.... ale w dalszej kolejności biorę się za PzI i będzie to model Dragona. Na to chyba założę nowy wątek co by za bardzo nie zamieszać........ po tym podstawka, figurki i wszystko zgrabnie w całość połączymy.

Pozdrawiam ;-)
Robert Karwan

Halo...trzeba odkurzyć ten temat…...

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Znalazłem kompana dla Tygrysa. Będzie to Pz I w wersji szkoleniowej. Model wydany przez firmę Tristar nr.kat. 35025. Ciekawy bo z kompletnym wnętrzem oraz silnikiem.
Troszkę już skleiłem ten modelik, co widać na powyższych fotkach. Z założenia ma być trochę mocniej zniszczony i obdrapany od swojego większego towarzysza na dioramce.
Modelik został już pomalowany kolorem podstawowym czyli RAL 7021, Pactry. Odrapanie wykonałem farbą Testorsa, Rubber nr 1583. Troszkę go również przybrudziłem farbami olejnymi, głównie brąz Van Dycka oraz brunt siena za pomocą której wykonałem rdzawe zacieki. Gumowe bandaże trochę poszczerbiłem co ma imitować ich mocne zużycie. I tyle jeżeli chodzi o sam modelik……… prace trwają.
Zrobiłem również samą podstawkę z kawałkiem „betonowej” drogi wykonanej z płytki gipsowej na której wykonałem powyższe zdjęcia.
I tak się przedstwia stan prac na tę chwilę.......

Pozdrawiam. ;-)
Robert Karwan

Witam. Praca powoli posuwa się do przodu. Jak widać na fotkach.

Zrobiłem troszkę przy podstawce. Pomalowałem wstępnie drogę wykonaną z "płyt betonowych".

Obrazek

Skleiłem też gąsienice na PzI. Wyszło całkiem fajnie. Sklejenie ich przysporzyło trochę problemów. Ogniwka są małe i przy wycinaniu z ramki pękają, trzeba więc uważać.

Obrazek

I na koniec pierwsza wstępna warstwa kurzu w postaci pigmentów. Są to dwa kolory Umbra naturalna cypryjska i Umbra palona czerwonawo jasna rozpuszczone w benzynie lakowej. Gdy wyschło nadmiar pigmentu stałem pędzelkiem. Ale to dopiero wstęp.
Obrazek

Pozdrawiam. ;-)
Robert Karwan

A ja sobie dalej sklejam......

Wnętrze już prawie skończone Ale pigmentów to trochę usunę, za dużo kurzu………w środku i na całym modelu.
Obrazek

Tak wygląda silnik, szkoda bo prawie nie będzie widoczny……
Obrazek

Zastanawiam się czy zacieki oleju w tych miejscach mogą być? Ale to pasuje mi do całego pomysłu dioramki.
Obrazek

I zdjęcie całości……
Obrazek

Pozdrawiam. ;-)
Robert Karwan

Sklejony, gotowy do malowania........

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam. ;-)
Robert Karwan