najpiekniejszy żaglowiec świata

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderator: kartonwork

Awatar użytkownika
Tymoty

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Tymoty »

Nie daj się dłużej prosić Kapitanie :!: PROSIMY

A co do żaglowców to każdy jest piękny i jedyny w swoim rodzaju, ale nie było chyba piękniejszych "maszyn" od kliprów - długi wąziutki kadłub i piramida żagli mknące z wiatrem po falach. Ech, czemu Ich już nie ma :placz:
Pożeglowałem sobie trochę i - LUDZIE, JA CHCĘ NA MORZE
Okonek

Post autor: Okonek »

Dla mnie najpiekniejszym zaglowcem na swiecie jest i pozostanie Biala Fregata :jezyk2:

Obrazek
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
JareK

Żagkowce

Post autor: JareK »

Hi braci sznurka i płótna

Nie powiem nic odkrywczego; wszystkie drewniaki z żaglami są piękne.
Własną stopą stałem tylko na jednym. DAR POMORZA i to tylko jakt turysta. Swego czasu wyrzeźbiłek kilka. Dobrze było by zamieścić tu kilka fotek z kolekcji P Jana Piaseckiego

HI JareK
Jan Piasecki

Post autor: Jan Piasecki »

Ahoj! Obiecuję,że w piątek 14.06. będą zdjęcia "Zawiszki" i informacje konstrukcyjno-przygodowe.W "MM" i "Modelarzu" pokazana jest "Zawiszka" jeszcze z nadbudówką rybacką, późniejsza przebudowa spowodowała powstanie nadbudówki ze spardekiem w której znajdują się pomieszczenia: kambuz /kuchnia/, pentra, mesa załogi stałej, toalety, nawigacyjna /mój udział w modernizacji sztormańskiej/ oraz Kapitańska kajuta ze zdjęciem nad koją Pierwszego Kapitana i zarazem historia naszego "podwodniactwa" kmdr Bolesława Romanowskiego.Pozdrowienia ze sztormowj Ustki.
Awatar użytkownika
Tymoty

Post autor: Tymoty »

Mam owego MM i jeśli chodzi o takielunek, to są tam duże braki. I w związku z tym miałbym jeszcze jedną malutką prośbę o jakiś rysuneczek czy szkic odręczny olinowania ruchomego i miejsc zamocowania lin na pokładzie.

Z góry dziękuję.

Żeglarz wód słodkich ( przynajmniej do sierpnia :D )
Pożeglowałem sobie trochę i - LUDZIE, JA CHCĘ NA MORZE
Jan Piasecki

Post autor: Jan Piasecki »

Ahoj! W miarę jak będę grzebał w marynarskim kuferku to spełnię życzenia zejmańskie. Leży to również w moim interesie, bo "Toll Ships" obrosły w legendy prawdziwe jak i tawerniane :lol:Mój żywot zejmański zaczął sie w 1968 roku na pokładzie starej "Iskierki" to był ciekawy szkuner i tak ta miłóść trwa i trwa wspomagana spotkaniami na "deckach" żąglowców. Okręty i statki również były w żywocie, oj były, były!!
Mam akurat dyżur na SŁUPSK-RADIO, morze się wygładza i słoneczko ładnie błyszczy, lud spragniony słońca wyległ na deptak.
Awatar użytkownika
Roinok

Post autor: Roinok »

Także jestem zainteresowany relacją Pana Kapitana. Złaszcza że tak jak Tymoty posiadam w swoich zbiorach Zawiszę Czarnego który cierpliwie czeka na swoją kolejkę, nawet stara Iskierka z MM czeka na swoj dzień.

Pozdrawiam Roinok
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
Awatar użytkownika
Tempest
x 110

Post autor: Tempest »

Cutty Sark ale średniowieczny to on raczej nie był.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
Tomasz D.
Admin
x 143

Post autor: Tomasz D. »

Okonek pisze:Dla mnie najpiekniejszym zaglowcem na swiecie jest i pozostanie Biala Fregata
:D
Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu »

A dla mnie najfajniejsze to Sovereigh of the Seas i Le Soleil Royal (czy jak to się pisze) i wszystkie żaglowce które wyglądają pdobnie do nich, a ich nie znam :D

Czekam jak ktoś (heh, ciekawe kto ;-) ) je wyda w papiórze, ale chyba nie mam co myśleć...
ODPOWIEDZ