Poradnik - proste pomysły na super efekty

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Mateusz Skałecki
x 102

Re: Poradnik - proste pomysły na super efekty

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Mateusz Skałecki »

Ja coś takiego zrobiłem w skali mikro, gdzie zamiast śruby była igła 0,6mm a zamiast obcęgów żyletka.
"Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci"
Ukończone FW-190 A7 FM-2
rogergk
x 1

Post autor: rogergk »

Porównanie klejów do kabinek/owiewek - mała ciekwostka

D- klej RED , firmy Duduś

MMF - Microscale Metal Foil (przeznaczony do elementów fototrawionych)

MLG - Metal Leaf Glue (przeznaczony dla plastyków do klejenia złota płatkowego )

Folia została naklejona na karton, który wcześniej został bardzo mocno zaimpregnowany kaponem

1. Po naklejeniu :
https://i.postimg.cc/FzKrQBBM/IMG-20240811-103506.jpg

Obrazek

2. Po oderwaniu :
https://i.postimg.cc/4yFJ41Cm/IMG-20240811-103546.jpg

Obrazek

Z tego porównania wynika iż RED ma najlepszą przyczepność pomiędzy folia-karton (przynajmniej w tej próbie) - folia odrywana jest z kartonem , natomiast MMF oraz MLG działają raczej jako "naklejki" które można oderwać bez szkody dla elementów. "Naklejki" moco przylegają do folii i nie mają tendencji do samoistnego odpadania
Awatar użytkownika
Tempest
x 108

Post autor: Tempest »

Proponuję przykleić te paski folii ponownie, najlepiej ze 3 komplety aby dokonać sprawdzenia za rok, potem za powiedzmy trzy a na koniec za pięć lat. Będzie wtedy wiadomo jak to się zachowa na modelach mających przez długie lata cieszyć oko wykonawcy i oglądaczy. Na mojej dioramie z T-34 przykleiłem jakimś wikolem sodę mającą imitować śnieg i po jakichś ośmiu latach w jednym miejscu „śnieg” wygląda jakby się zrolował.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
Awatar użytkownika
Tempest
x 108

Post autor: Tempest »

Bambusowe podstawki pod szklanki czy filiżanki, które z powodzeniem można użyć jako podstawki pod jakieś małe siedemdwójkowe pojazdy, no Sherman czy Grant trochę za duży ale dla tankietek czy innych czołgów lekkich albo transporterów jak najbardziej wg mnie przydatne. Koszt niewielki bo 4 sztuki kosztowały 8.99 PLN. Za reklamę mi ten sklep gdzie je zakupiłem nie płaci więc podpowiem tylko że nazwa sieci zaczyna się na literę "D" i ma tyle liter ile w jednym opakowaniu podstawek za te niecałe dziewięć zeta się znajduje.

Obrazek

A w prawym górnym rogu zdjęcie z zimowej podstawki mojego T-34 gdzie widać a może nie tak dobrze jednak widać efekt zrolowania się sodowego "śniegu" na wikol przyklejanego.
Pozdrawiam
Tempest

Szukajcie a znajdziecie...
ODPOWIEDZ