Kubasa pisze:Nie kleję wcale tak szybko przyklajenie 6 sklejek poszycia zajęło mi ponad godzinę
znowu będzie żę się wymądrzam.
godzina na 6 dosc duzych elementow ? heh troche mało nie sądzisz ? zwłaszcza że to w tym modelu główny element wizualny. Mi przyklejenie kilku durnych poprzeczek w kabinie zajeło całą noc, a zadnej wtym filozofi nie było, wygiac scianke kabiny, nalozyc klej na element chwile ptrzytrzymać aż klej złapie i wstepnie stężeje (taa teraz czekam na ironiczne uwagi pod moim adresem) zwolnij tempo a wyjdzie ci to tylko na dobre, sam zauważysz że spowalniajac prace kilku krotnie zwiekszysz jakość wykonywanych przez siebie elementów. pamietaj z nikim się nie ścigasz.
Kubasa pisze:
Przykleiłem tylko częśc 8 i 9, więc nie będę jeszcze dawać zdjęć. Teraz biorę się za część denną Jak zrobię przynajmniej połowę to uaktualnię relację
a nie lepiej najpeirw przykleić poszycie z drugiej strony ? (być może już to zrobiłeś - na fotkach pokazałeś tylko jedną) jesli jeszcze go nie przykleiłeś to zwolnij prace, popracuj dłużej nad profilowaniem kazdego elementu i sam porównaj otrzymane efekty. poza tym dzieki temu powinienes otrzymac w miare rowne linie kolorystyczne po obu stronach modelu.
pozdrawiam
hide
aa i bron boze nie traktój tego jak jakiejs kłutni, ja pisze co myśle a ty możesz się nad tym zastanowić lub olać proste it's all up to you
Mama Just killed the man...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...
Witam,
Kubasa - klej spokojnie. Debiut na forum wypadł dobrze - nie to, co niektóre Glutationy albo inne takie. A Ty młodym adeptem sztuki modelarstwa jesteś i widzisz, nikt cię nie zjadł
Spieszyć sie nie ma co. Nie musisz gonić z relacją i wklejać zdjęcie jak tylko dokleisz kolejny element poszycia, choc oczywiście jest to Twoja relacja i Ty tu rządzisz.
zwolnijcie Panowie... Hide tylko daje wskazówki - schemat wcześniej narysował. to bardzo cenne. Z tymi przyganami bez przesady. Nikt Cię nie będzie tu strofował - Kubasa chyba wcale sie nie śpieszy - przyklejenie 6 sklejek, a nie elementów poszycia. Zreszta, niech klei swoim tempem.
Kubasa - mnie się podoba, ale staranniej formuj elementy i bez zbednego pospiechu.
Pozdrawiam
Glutation
Tak sobie zacząłem myśleć i żem wymyślił.
Tempo pracy zmniejszyłem do minimum. Zastosowałem poradę Phantom-a-tą z paskami papieru naklejanymi na wręgi. Szczerze powiedziawszy ma to zaskakujące efekty. Jedna z większych szpar między elementami poszycia wygląda tak
Teraz może mniej o rozmyślaniu a więcej o budowaniu.
Skończyłem całą część denną i wygląda to tak
Co do wypowiedzi hide-a pomyliłem się przy robieniu zdjęć-mam juz zrobione obydwie strony poszycia. a wygląda to tak
Dzięki za dotychczsowe uwagi i proszę o więcej, bo jak wdrażam to co mówicie to mi się model robi ładniejszy
Od jakiegoś czasu obserwuję twoją relację.
Łódź nabiera kształtów ale jak to się mówi spiesz się powoli.
Poszycie kadłuba to ważna rzecz, sam sklejałem kiedyś Dar Pomorza i jak sklejałem poszycie powyłaziły mi szpary szczególnie na końcu brakowało po ok 1mm żeby zamknąć kadłub.
Kolejnym modelem był ORP Orzeł i najpierw przymierzałem kilka razy a dopiero kleiłem, kadłub wyszedł mi lepiej niż w pierwszym przypadku.
Nie jestem ekspertem w sprawach statków i okrętów ale jak mówili mi modelarze trening czyni mistrza.
Powodzenie w dalszym budowaniu.
jeżeli w modelu nie ma przewidzianych sklejek (tych pasków papieru) to stosując je powinieneś popracować nad szkieletem trochę go spiłowując. wtedy nie powinno być szpar
btw widać poprawę
Mama Just killed the man...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...
Kubasa napisał:
Jedna z większych szpar między elementami poszycia wygląda tak
Wydaje mi się, że zrobiłeś mały błąd a mianowicie na zdjęciu(nr 1) widać jakieś linie które wcale się nie zgrywają, a na dodatek jest tam taka mała kreska slużąca do równego ułożenia poszycia(niestety one też nie są ułożone równo). Możliwe że ta szpara stąd się wzięła.
Model może być ładny i trzymam kciuki za ciebie byś go dobrze ukończył.
Ja sklejam mój pierwszy model "Konigsberg" i efekty nie są zbyd dobre ale przy drugim modelu pójdzie mi lepiej(mam nadzieje)