Nieuport 17 | 1/48 | Eduard
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Szybko sie z tym uwijasz!
Taki ladny model, az sie prosi o ulozyskowanie silnika. Ja usiluje wlasnie tego dokonac w moim Hanriocie, ale jeszcze nie wiem, jak wyjdzie. Zasada w sumie prosta - jedna igla, ciensza, jako os silnika ma obracac sie w drugiej, stanowiacej lozysko...
Taki ladny model, az sie prosi o ulozyskowanie silnika. Ja usiluje wlasnie tego dokonac w moim Hanriocie, ale jeszcze nie wiem, jak wyjdzie. Zasada w sumie prosta - jedna igla, ciensza, jako os silnika ma obracac sie w drugiej, stanowiacej lozysko...
Jarek M
-
Fajny pomysł, ale niestety jak dorabiałem kolektory na cylindrach, to zrobiłem je trochę za duże i silnik ledwo ledwo mieści się w osłonie. O obracaniu raczej nie ma mowy...mr.jaro pisze:...az sie prosi o ulozyskowanie silnika. Ja usiluje wlasnie tego dokonac w moim Hanriocie, ale jeszcze nie wiem, jak wyjdzie. Zasada w sumie prosta - jedna igla, ciensza, jako os silnika ma obracac sie w drugiej, stanowiacej lozysko...
Oznaczenia zdecydowałem się wykonac przy pomocy masek.
Po namalowaniu znaków dorobiłem jeszcze taśmę, która maskowała szparę między płatem a lotką. Niestety przez nieuwagę musiałem poprawiac malowanie znaków.
Godło i drobne napisy to kalkomanie z zestawu.
Na koniec dorobiłem sznurowanie kadłuba z elementów fototrawionych i z igieł iniekcyjnych końcówkę wału silnika oraz te dwie rurki wystające z przodu kadłuba. Przyznam, że nie wiem co to jest...wydech?
- MarcinKowalski
Gratulacje , piękny model , bardzo realistyczne śmigła jak wystrugane z drewna i to aluminium jak to sie robi ? Czy tak to sie robi znalazłem w Google http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... hp?t=21904
Super jestem pod wrażeniem.
Super jestem pod wrażeniem.
-
Zajrzyj tutaj:MarcinKowalski pisze:... i to aluminium jak to sie robi ?
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... hp?t=26195
Opisałem w tym wątku proces pokrywania modelu folią kuchenną.
Wrecz odwrotnie. To jest wlot powietrza do gaznika. W kadlubie te rurki schodza sie w jedna, lezaca na przedluzeniu osi silnika.wojtek_fajga pisze:...oraz te dwie rurki wystające z przodu kadłuba. Przyznam, że nie wiem co to jest...wydech?
Sam wydech byl mniej skomplikowany - po prostu spaliny pluly "po wsiech" bezposrednio z otworu wylotowego w glowicy. Stad chlopaki cierpieli na rozwolnienie (smarowanie olejem rycynowym)...
Wojtek, nie migaj sie, tylko pokaz naciagi, jesli laska. A jak juz przy tym bedziesz, napisz jeszcze pare slow na temat ich wykonania. Na "innym forum" braknie mi juz cierpliwosci...
Psia kosc, nie moge sie napatrzec do syta na to Twoje smiglo.
Jarek M
-
-
mr.jaro pisze:Wojtku, a jak wykonales sruby naciagowe?
Śruba rzymska jest wykonana z rureczki, przez którą przewleczona jest nitka poliamidowa tworząca pętelkę, do której przymocowana jest nitka tworząca właściwy naciąg. Wszystko jest łączone rzadkim klejem CA i odpowiednio pomalowane.
Dla porównania w tle są śruby zaproponowane dla tej skali przez Part'a.
Dzieki za wyjasnienie. To znakomicie wyglada! Teraz mam nastepna zagwozdke - skad wziac takie cieniutkie rurki... Jeszcze takich malenstw nigdzie w sprzedazy nie widzialem. Chyba, zeby samemu zwinac, z jakiejs cieniutkiej, metalowej folii...
Jarek M
-