Tad, odnoszę przykre wrażenie, że próbujesz złośliwie zrobić z Rutka idiotę.tad pisze:Moją intencją było pokazanie, że wprowadziłeś osobistą perspektywę - robienie celowo nieostrych zdjęć to normalna praktyka.
Czyli wychodzi na to, że wypowiadasz się w sposób autorytatywny o rzeczach, o których jednak - jak sam przyznajesz - nie masz większego pojęcia.tad pisze:Nie wiem, jakie zdjęcia są prawidłowe - mówiłem bardziej o moich odczuciach, dlatego precyzyjnie opisywałem Ci, co moim zdaniem było nie tak.
Skoro zadajesz takie pytanie, to znaczy, że nie robiłeś zdjęć za pomocą namiotu. A mimo to krytykujesz ten sposób oświetlania. Światło do namiotu wpuszczasz rozproszone i ono w środku rozprasza się dalej, ale główne źródło światła (ew. źródła) jest jednak w konkretnym miejscu i to z tego miejsca świeci najmocniej. Dzięki temu pojawia się cień, który tak lubisz. Im więcej źródeł światła naokoło namiotu, tym mniej cieni.tad pisze:Jak przesunąć? Po co? Przecież w namiocie ideą jest rozproszenie światła poprzez jakiś tam materiał - przesuwanie lampki niczego tu nie zmieni.
Co do zdjęć spita - one nie były robione w namiocie. Niemniej jednak starałem się uzyskać podobny efekt. Ponieważ jestem zarejestrowany na jednym forum fotograficznym (choć się tam nie udzielam), zapytałem o ich ocenę, przytaczając Twoją opinię. Zauważ, że żaden z wypowiadających się użytkowników pentax.org.pl nie wytknął wad, o których piszesz. Wręcz przeciwnie, napisali, że zdjęcia są "jak najbardziej poprawne", "przyzwoite", "niezłe", "nie ma się do czego przyczepić". Jest też parę sugestii, które postaram się wykorzystać, np. technika stackingu, pozwalająca uzyskać dużą głębię ostrości zdjęć w makro, dającą złudzenie realności. Mam nadzieję, że nie uznasz z jakichkolwiek powodów, że to akurat forum jest nieobiektywne. Na innym nie będę się specjalnie rejestrować, jak chcesz, możesz zapytać o opinię co do moich zdjęć także gdzie indziej.