[Relacja] Z autowymyślania
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Wszystkie główne elementy modelu są już ostatecznie gotowe. Pozostało dorobić kilkanaście drobnych rzeczy i modelik będzie kompletny. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z poszczególnymi elementami makietki.
Ostatnio zmieniony śr lip 06 2016, 22:35 przez wokram, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli chodzi o programy to wszystko powstało najpierw w blenderze (jakieś 40% pracy), a potem było modyfikowane w gimpie (jakieś 60%). Do tego w nikłym stopniu wykorzystałem inkscape (rozmieszczenie kamieni na wydruku terenu) oraz autocad'a.klaymen pisze:Świetne te tekstury, bardzo realistyczne. Możesz zdradzić jak je wykonałeś (a szczególnie w jakim programie)?
Sam sposób wykonania tekstur powiązany jest z liniaturami, które powstały na podstawie modelu w blenderze, coś w rodzaju statycznej animacji 2,5D z renderingiem ortogonalnym. Żeby to wyjaśnić musiałbym przedstawić cały mój workflow co może w niedalekiej przyszłości nastąpi bo zostałem o to już poproszony. Z tym, że wyjaśnienie wszystkiego to temat baaardzo obszerny (ważne są i narzędzia, i techniki ich wykorzystania, i wykorzystywane moduły rozszerzeń). Jeszcze nie wiem czy miałby to być tutorial, videotutorial czy ewentualnie publikacja książkowa. W każdym razie po skończeniu tego modelu postaram się w trybie przyspieszonym wykonać jeszcze jeden i wtedy obiecuję, że przygotuję słowno-muzyczne lub obrazkowo-tekstowe wyjaśnienie co, a także jak robię żeby uzyskać powyższe efekty.
Jako iż chyba nikt nie odgadnie już co tak naprawdę powstaje - zamieszczam oczywistą podpowiedź. Mam nadzieję, że patrząc na załączony obrazek większość z Was będzie już wiedziała co sklejam.
Ostatnio zmieniony śr lip 06 2016, 22:31 przez wokram, łącznie zmieniany 1 raz.
To sporo się zmieniła ta wieża. Zawsze byłem ciekaw jak Kraków wyglądał w dawnych czasach. Teraz się dowiem jak prawdopodobnie, w pewnej epoce wyglądała mała ale bardzo ważna cząstka miasta. Więc z jeszcze większą ciekawością będę śledził relację.
Ten budynek "przyklejony" do wieży to już chyba nie istnieje? No bo sukiennice stoją kawałeczek dalej. hmmmm
Ten budynek "przyklejony" do wieży to już chyba nie istnieje? No bo sukiennice stoją kawałeczek dalej. hmmmm
niestety nie zobaczysz już tej wystawy planszowej w krzyżu sukiennic, ze względu na dewastacje (kilka plansz zostało podziurawionych) została ona usunięta, jeżeli odgrzebię fotki to postaram się je wrzucić do tego wątku, jednakowoż ta sama wystawa planszowa tylko w kilkukrotnie większym zakresie (kilkadziesiąt plansz, prawdopodobnie jakieś animacje i kilka makiet) będzie dostępna od maja na wystawie muzeum historycznego miasta krakowa w pałacu krzysztofory, z tym że będzie to jedynie wystawa czasowa od maja do jesieni, zainteresowanym polecam jednak wizytę gdyż naprawdę warto zobaczyć pracę jaka została przez muzeum wykonana w zakresie rekonstrukcji wyglądu krakowa na różnych etapach jego rozwoju, następna taka szansa może być dopiero około 2012 lub 2013 roku