Malowanie akrylami
Moderatorzy: kartonwork, kierownik
Właśnie zabrałem się za mój trzeci model kartonowy w życiu (wcześniej plastiki, które maluje się akrylowymi świetnie) i ku mojemu zaskoczeniu jest dobrze. Jedna cieniutka warstwa (szybko wtarta) po wyschnieciu druga normalna i jest slicznie.Galwani pisze:pozdrawiam i wróćmy do meritum sprawy a nie mojej gramatyki ;)
wg mnie akryle mają tylko jedną wadę, odczuwalną np. przy malowaniu figurek: za szybko schną, więc trudno jest uzyskać nimi np. cieniowanie twarzy. ale poza tym - są super.
no, i w przypadku nieposiadania osobnego pomieszczenia na warsztat - brak smrodku też jest nie do przecenienia
no, i w przypadku nieposiadania osobnego pomieszczenia na warsztat - brak smrodku też jest nie do przecenienia
zapraszam na Forum Historyczne
brak smrodu najbardziej sobie cenię w akrylach ) często kleję modele dopiero ok 22 tak mniej więcej do 2 w nocy... w przypadku olejnych i rozpuszczalników rano łepek boli że az tylko ;)
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Marie von Ebner-Eschenbach
tyz prowda...
ja rzeczony smrodek też lubię... moja żona mniej niestety...
ale kilka technicznych uwag padło mocno ciekawych. przy okazji: jak rozcieńczacie farbę (akryl) do malowania aerografem? (chodzi mi o proporcje)
ja rzeczony smrodek też lubię... moja żona mniej niestety...
ale kilka technicznych uwag padło mocno ciekawych. przy okazji: jak rozcieńczacie farbę (akryl) do malowania aerografem? (chodzi mi o proporcje)
zapraszam na Forum Historyczne
Pomalowałem wczoraj podkładem rozcieńczony 'sand africa',i nałożyłem I warstwę ww. koloru.Odczucia mam pozytywne,ale odniosłem wrażenie że przy malowaniu akrylami trzeba włożyć więcej pracy.Olejna od razu kryje , a akrylami trzeba sie namęczyć.No cóż-coś za coś.Ale długa droga przedemną-7 TP to "mój pierwszy raz".W kolejce czeka Pantera Italeri No 270 1/35.Pzdrw.
PS.:
Jakie macie doświadczenie w klejeniu gąsienic ogniwkowych..??
PS.:
Jakie macie doświadczenie w klejeniu gąsienic ogniwkowych..??
Michał_26