najpiekniejszy żaglowiec świata

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderator: kartonwork

Awatar użytkownika
Jeta

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Jeta »

a ten ma polski rodowód...
Obrazek
Okonek

Post autor: Okonek »

Jeta pisze:a ten ma polski rodowód...
Tak fotka z tematu z zagadkami . Pamietam :lol: Szkoda , ze ktos inny go dokonczyl :cry: Masz moze Tadziu jakis rysunek jak mial wygladac pod nasza bandera :?:
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Jeta

Niestety nie mam ale miał wyglądać o wiele mniej romantycznie. W założeniach były trzy maszty i sztywne płaty(skrzydła) zamiast żagli. Te płaty(skrzydła) miały być ustawione pionowe i obracane mechanicznie. Zdecydowanie bardziej wolę to co pokazuje zdjęcie. Przy okazji muszę powiedzieć że cały projekt obecnego omasztowania i ożaglowania powstał w Gdańsku.... :)
Okonek

Post autor: Okonek »

Szkoda :?: Ale za to znalazlem jeszcze jedna fotke w obecnym wygladzie :lol:

Obrazek
pozdrawiam
Obrazek
Jan Piasecki

Post autor: Jan Piasecki »

Ahoj! Ten "żaglowiec" na tym zdjęciu /od Kolegi Okonka/wygląda jak suszarka do prześcieradeł. Sądzę, że wykonują akurat zwrot na wiatr. Ruch wstecz i nowy hals. Kwestia upodobań kształtów żaglowców to tak samo jak jeden lubi blondynki a drugi ich matki. Zdecydowanie na wszystkich paradach /w jakich brałem udział/oko cieszą smukłe sylwetki oraz rozsądne proporcje w omasztowaniu, na Śródziemnym pływa w tej chwili znaczna ilość "dziwolągów" pod turystów. Napewno mają żagle ale dusza została na deskach projektantów
Awatar użytkownika
Jeta

Jan Piasecki pisze:Ahoj! Ten "żaglowiec" na tym zdjęciu /od Kolegi Okonka/wygląda jak suszarka do prześcieradeł. Sądzę, że wykonują akurat zwrot na wiatr. Ruch wstecz i nowy hals.
Oni nie wykonują pewnie żadnego zwrotu. Wożą turystów i większość czasu chodzą na silniku bo załodze nie chce się łazić po rejach. Stawiają wszystkie żagle tylko wtedy gdy turyści chcą robić zdjęcia. Spuszczają łódź na wodę i kto chce może robić fotki "pod pełnymi żaglami". To najpewniej jest taki moment. Czego to się nie robi dla kasy...Wiem to z opowiadań kolegów którzy jeździli na remonty gwarancyjne.
Jan Piasecki

Ahoj! Przepraszam za pomyłkę w dacie /piątek to piątek unikałem wyjścia na morze/.Pierwszy raz wysyłam skany sądze, że piątek okaże się mniej pechowy.
Jan Piasecki

Ahoj! Jednak piątek znow mnie dopadł. Mam materiały ale plamę daje na ich przeslaniu moze Jeta pomoże.[/url]
Awatar użytkownika
Jeta

Zdjęcia muszą mieć wielkość max.640x480 pikseli i nie mogą ważyć więcej niż 50KB. Dokładna instrukcja wstawiania zdjęć znajduje się w FAQ. Wejście do FAQ na górnej listwie. Za każdym razem jak piszesz post to na dole pojawia się okienko "dodaj załącznik". Klikasz i pojawia się okienko "przeglądaj". Klikasz i zaznaczasz zdjęcie we własnych zbiorach. Następnie "otwórz", "wstaw załącznik" i "wyślij". I KONIEC :) Do jednego postu można wstawić trzy fotki powtarzając każdorazowo powyższą procedurę. Wstawione fotki można podmieniać i usuwać w podobny sposób.
Jan Piasecki

Ahoj! Jak tu nie wierzyć w piątki dzisiaj jest sobota oraz podpowiedź kolegi JETA dały efekt.
PS. W sobotę CWM ZHP otrzymuje imię Druha Bublewskiego, który kończy 100 lat życia i to dzięki jego inicjatywie została przebudowana "Zawisza" z "Cietrzewia"
ODPOWIEDZ