Witam...
... w kolejnej małej aktualizacji.
Zostały do zaprezentowania, tabliczki z numerami/nazwami oraz wodowskaz którego zabrakło przy ostatniej aktualizacji.
Co do tabliczek to załamka, jak wspomniałem postanowiłem je wyciąć na laserze u znajomego i tak też zrobiłem. Do tego momentu wszystko było ok, dopóki nie zabrałem się za malowanie ich. Moja technika się nie sprawdziła i wyszło tak jak każdy widzi poniżej - masakra. Tabliczki pomalowałem najpierw na biało, a następnie na czarno i po wyschnięciu papierem 2500 starłem wierzchnią warstwę czarnej farby. Z pozoru wydaje się, że powinno być ok, ale białe napisy i cyfry były ciągle przybrudzone, a im bardziej ścierałem to kształty cyfr i liter się deformowały. Dwa razy zmywałem nitro całość i powtarzałem od nowa cały schemat, ale bardziej się nie dało, bo sam element coraz bardziej niszczał i rozmiękał się od rozpuszczalników i mechanicznych ingerencji.
Na razie tak musi zostać, jak wpadnę na jakiś lepszy sposób albo potrenuję i będzie mi to lepiej wychodzić to podmienię, a na razie do modelu te tabliczki przykleiłem na fluid. W rzeczywistości tabliczki by świetnie pasowały do modelu który bym uzupełnił o ślady eksploatacji, ale do wersji na czysto to się gryzie.
Proszę oczywiście o opinie i może porady jak takie tabliczki powinienem zrobić.
Dodatkowo wodowskaz, powinien być zaprezentowany wcześniej, ale przerabiałem go na trochę bardziej realistyczny, wzorem były ogólnie znalezione fotki wodowskazów w parowozach. Wewnętrzna tylna ścianka z namalowanym kontrastem, po bokach wycięte okienka i przedzielone folią transparentną.
No to tyle, na dzień dzisiejszy wszystko jest już skończone i parowozik stoi na półce, muszę tylko znaleźć trochę czasu i trafić na ładną pogodę to wstawię fotki końcowe i założę jakąś szczegółową galerię.