Hummer po wypadku (Italeri + Academy 1/35) [w budowie]

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Yunior

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Yunior »

Tomku czy byłbyś tak uprzejmy i przy okazji robienia zdjeć hummerowi zrobił fotki figurek z zestawu Academy? Chciałbym zobaczyć jakie mają oporządzenie, moze mi sie przydać do Mutta bo, w innym przypadku raczej nie ma sensu jak dla mnie go kupować.
Obrazek
USMC 3rd Force Recon Company Reenactor
Awatar użytkownika
Maciej

Post autor: Maciej »

Tomek_K pisze:...znalazłem fotkę ostrzelanego Stara z Iraku
To mi bardziej wygląda na efekt działania odłamków ( np. mina kierunkowa ) niż przestrzeliny - pocisk poza tym, że zostawia regularny ślad ( z reguły... ) ma dużą energię kinetyczną skupioną na małym polu, co powoduje małe "zagięcia" krawędzi wokół przestrzeliny. Tu jest inaczej - zagięcia i odpryski są duże, a skupienie śladów zbyt dobre jak na serie z kałacha... przy założeniu oczywiście, że strzelec stał dalej niż 2-3 m od stara...! :cool:

Pozdrawiam,
Maciej
Awatar użytkownika
Tomek_K

Post autor: Tomek_K »

Jak uda mi się dorwać kogoś z aparatem to porobię zdjęcia figurek, a na razie mogę Ci wysłać Yuniorze skan wypraski.
Maciej pisze:To mi bardziej wygląda na efekt działania odłamków ( np. mina kierunkowa ) niż przestrzeliny
No to w takim razie muszę szukać dalej odpowiednich zdjęć, bo wolałbym nie improwizować. Dziękuję Macieju za "naprostowanie" mnie. :)

Odcinek 5 czyli wreszcie coś tam widać

Żebyście nie pomyśleli, że ja tylko jakieś modelarstwo opisowe uprawiam a nic nie kleję, to postanowiłem w końcu coś pokazać i wstawić skano-zdjęcia. :D
Ale przyznaję, że prace idą mi powoli. Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko, że pora letnio-urlopowa niestety nie bardzo sprzyja naszemu hobby. :cry:

Widok podwozia od dołu:
Obrazek

Użyte kolory to Pactry A118 US Gulf Armor Sand, A51 Rust (chociaż nie za bardzo rdzę mi przypomina), Humbrol 27003 Polished Steel, czarny foliopis. Opony - mieszanina czarnego Model Mastera z odrobiną szarego Humbrola.

Nadwozie w trakcie sklejania:
Obrazek

Dodatkowo przykleiłem na plastelinie tylne siedzenie, żeby pokazać, że coś z nim jest nie tak. Całe jest jakieś pokratkowane, a na żadnych zdjęciach prawdziwych Hummerów takich nie widziałem. Model z Academy również takich nie ma, więc pewnie będę to musiał zaszpachlować na płasko.
Skończony: Kurogane
W budowie: SAS
Awatar użytkownika
Yunior

Post autor: Yunior »

Może się przyda
Obrazek
Obrazek

jak coś jeszcze znajdę wkleję
Obrazek
USMC 3rd Force Recon Company Reenactor
Awatar użytkownika
gulus

Post autor: gulus »

Ja widziałem fotki, gdzie tylne siedzenie wygląda, jakby na nie został narzucony pokrowiec. Może sama konstrukcja fotela i tak wygląda, jak model przedstawia, a na to dopiero idzie materiał jednolity?

gulus
Awatar użytkownika
Tomek_K

Dzięki za zdjęcia Yuniorze. Przydadzą się. :D
Nawet bym nie pomyślał, że te ślady po kulach tak niepozornie wyglądają.

Może i tak jest z tymi siedzeniami Gulusie, ale wolę to zaszpachlować, bo jakoś tak głupio bez pokrowców by wyglądało.
Awatar użytkownika
Tomek_K

Odcinek 6 czyli dorwałem cyfrówkę

Zupełnie niespodziewanie udało mi się na krótki czas dorwać aparat cyfrowy i zacząłem uczyć się, robić zdjęcia. :D Pstrykałem póki się bateria nie wyczerpała. :lol: Próbowałem sobie różne ustawienia w aparacie, różne oświetlenia i stwierdzam, że cykanie fotek też fajną zabawą może być. A najfajniej jest, jak zdjęcia w końcu zaczynają wychodzić. :lol:
Jako, że aparat trafił do mnie niespodziewanie, to części są poskładane tylko na sucho a niektóre nawet jeszcze nie obrobione. Ale chciałem pokazać jak to będzie wyglądało, bo nie wiadomo, czy jeszcze trafi mi się taka okazja.

No to kończę gadać i zapraszam do oglądania i komentowania (chociaż za bardzo to jeszcze nie ma co komentować).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tutaj z beznadziejną wyrzutnią TOW z Italeri, żeby można było porównać, jak dam już tą z Academy:
Obrazek

Jak można zauważyć zabrałem się już za wstawianie wnętrza pojazdu pochodzącego z zestawu Academy. Są to te części w kolorze piaskowym: stojak z pociskami, trójnóg, kanistry. Plastik z Academy ma kolor prawie dokładnie taki jak Pactra A118.

A teraz zdjęcia porównawcze modeli Italeri i Academy.
Obrazek Obrazek
Od lewej strony:
1. To coś co aktualnie konstruuję ;-)
2. Model w znacznym stopniu sklejony przez Macieja (czyli Academy)
3. Mój pierwszy, stary Hummer

P. S.
Za figurki jeszcze nie zdążyłem się złapać, więc się na foto-sesję nie załapały
eliasz

Post autor: eliasz »

To przednie, prawe koło unosi się... to chyba nie jest efekt zamierzony?? :)
Awatar użytkownika
gulus

Post autor: gulus »

A ja się nie czepiam, bo dyć Tomek napisał, że części dla potrzeb aparatu na chybcika złożone.
Plagius

Post autor: Plagius »

Odnośnie dioramki, uważam, że słup telegraficzny zwalony na maskę ciekawie by wyglądał, a gdyby dodać do tego złamaną przednią ośkę, tak by jedno z kół niemalże leżało to byłby odlot.
Swoją drogą ciekawie mógłby też wyglądać, gdybyś przekonwertował go na pojazd ala postakaliptyczny ( nie wiem dlaczego ale przyszedł mi do głowy film Mad Max, gdzie było pare fajnych wózków). Dodałbyś parę dodatkowych blach jakieś zbiorniki i rury biegnące przez maskę i dach, dodatkowe reflektory i dużo rdzy i byłoby git :razz:
ODPOWIEDZ