Aparat w komórce
Moderatorzy: kartonwork, Bartosz B.
Rozmiar zdjęcia 2MP, tryb zwykły, scenerie auto, ostrość makro.adin pisze:
mam ten telefon, nawet nie wiedziałem że takie eleganckie fotki można nim pykać
mam tylko pytanie, jakich opcji użyłeś (2mp, 1 mp czy vga), ustawiłeś makro?
Dla przykładu jeszcze dwie fotki, niestety zrobione przy nie najlepszym świetle.
I trzecia fotka starego modeliku Hiei. Wyciągnąłem go gdzieś spod szafy i umylem, stąd taki mokry. Wydaje mi się, ze przy odrobinie cierpliwości można robić tym aparacikiem niezłe fotki.
Nie będę więcej zaśmiecał tematu. Tyle z mojej strony jeśli chodzi o K550i
Jeśli ktoś nie ma "makro" w komórce, to może posłużyć się starym i wyliniałym pomysłem z lupą przed obiektywem. Lupę można trzymać w ręce, albo wykorzystać np. szkiełko ze starej lornetki.
Do swojej komórki zrobiłem makro w 10 minut. Trzy kawałki tektury - jeden z otworem o średnicy soczewki, dwa z ciut mniejszym - sklejone razem, utrzymują soczewkę na miejscu:
Poprawa ostrości jest widoczna:
Do swojej komórki zrobiłem makro w 10 minut. Trzy kawałki tektury - jeden z otworem o średnicy soczewki, dwa z ciut mniejszym - sklejone razem, utrzymują soczewkę na miejscu:
Poprawa ostrości jest widoczna:
Moje modele: archiwum
- Bartosz B.
- x 7
wiadomo ze dzisiaj telefony robią już całkiem przyzwoite zdjęcia, a ich główna zaleta jest to ze zawsze są pod ręką (nie koniecznie do pstrykania zdjęć modeli) jaki byście polecili na dzisiejszy dzień aparat z telefonem czy wybór noki n82 to dobry trop ?
Syzyf pomysł z lupa jest już chyba nieśmiertelny szkoda tylko ze głębia ostrości jest taka mała
Syzyf pomysł z lupa jest już chyba nieśmiertelny szkoda tylko ze głębia ostrości jest taka mała
Witaj !!
telefony mają coraz lepsze aparaty, robią coraz lepsze zdjęcia itp. to wszystko jednak kosztuje...
Jeżeli cena nie gra roli to polecam: to
strona sklepu w którym jest
telefony mają coraz lepsze aparaty, robią coraz lepsze zdjęcia itp. to wszystko jednak kosztuje...
Nie rozumiem, dlaczego tak wielu ludzi podnieca się ilością megapixeli matrycy ? To pokazuje jak sprawna jest matryca, ale nie zastąpi od kilku do kilkunastu razy mniejszego obiektywu (a więc i dostępu światła) niż w normalnym aparacie.misiek pisze:Witaj !!
To tak jak przerabianie malucha na samochód dostawczy. Po co wydawać pieniądze na dostosowanie czegoś do jakichś tam możliwości jeśli za te same pieniądze jesteśmy w stanie dostać urządzenie bezpośrednio przeznaczone do wymaganej przez nas czynności, o parametrach o niebo lepszych niż dostosowywane urządzenie...
Z góry przepraszam, że śmiałem się odezwać...
Mama Just killed the man...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...
Jednak aparat przy telefonie służy co najwyżej zrobieniu takiego szybkiego zdjęcia, powiedzmy, gdzieś w bibliotece/czytelni lub jakieś księgarni, żeby mieć szybko tekst, ale do modeli to najwyżej ten, o którym wspomniał misiek. A mimo to, jestem zwolennikiem osobnych aparatów fotograficznych.
Budowałem na piasku/I zawaliło się.
Budowałem na skale/I zawaliło się.
Teraz budując, zacznę/Od dymu z komina.
/L. Staff/
MARINE TRAFFIC
Budowałem na skale/I zawaliło się.
Teraz budując, zacznę/Od dymu z komina.
/L. Staff/
MARINE TRAFFIC