Duch modelarskiej współpracy
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Problem z dysleksją jest bardzo poważny. Jak wiadomo tylko rozpoznana daje szanse choremu na normalne życie. U nas jest z tym kiepsko. Problemy dziecka (ucznia) raczej zwala się na wrodzony tumanizm! Polskie Towarzystwo Dysleksji (chyba Gdańsk) jest kroplą w morzu potrzeb pod tym względem. Podejrzewam, że na to schorzenie cierpi więcej niż 5%. Co ich czeka? Najpierw szkoła specjalna o renomie siedliska alkoholizmu, narkomanii i Bóg wie czego jeszcze. Potem zawód szewca lub introligatora.W Stanach są specjalne programy rządowe umożliwiające wczesne wykrywanie takiej przypadłości i stwarzanie szans na wykorzystanie potencjału dyslektyków.
Kierowniku ja do tego podchodzę całkiem poważnie i nie twierdze że nie ma takiego problemu. Jednak nadal twierdzę że większość ludzi powołujących się na dysleksję to zwyczajne obiboki i jak powiedziałeś tumany
Już chyba kiedyś pisałem że sam mam stwierdzoną dysgrafię i "dysfunkcję analizatora mowy" czyli formalnie jestem dyslektykiem ( i mam na to papierek a może miałem bo mógł wylądawać jako surowiec wtórny) , jak zostało to stwierdzone to zupełnie inna bajka, dość że w mojej klasie w szkole średniej podobny papierek załatwiła sobie połowa ludzi gdy dowiedziała się że coś takiego ułatwia zdanie pisemnego polskiego
Już chyba kiedyś pisałem że sam mam stwierdzoną dysgrafię i "dysfunkcję analizatora mowy" czyli formalnie jestem dyslektykiem ( i mam na to papierek a może miałem bo mógł wylądawać jako surowiec wtórny) , jak zostało to stwierdzone to zupełnie inna bajka, dość że w mojej klasie w szkole średniej podobny papierek załatwiła sobie połowa ludzi gdy dowiedziała się że coś takiego ułatwia zdanie pisemnego polskiego
Wszyscy chcą Twego dobra, nie daj go sobie odebrać,
ja zawsze dobrze pisałem dyktanda, jak byłem maly zanim poszedlem do szkoly to duzo czytalem w podstawuwce to co 2 lekture ,a od gdzies 7 klasy poprzez technikum to ksiazki w rekach nie mialem nawet a jesli robie jakies bledy na papierze to pewnie przez komputer i smsy bo nie pisze polskich znakuw tylko tak jak sie slyszy