Ja mam Tamiya 6mm i jest cacy. Kilkanaście PLNów w sieci kosztuje.ramm pisze:Muszę kupić tą tamiye bo już nie raz bym mi się przydała. A jak jest z jej odrywaniem? Czy przy zrywaniu jej nie wyrwie mi kawałek farby drukarskiej?
[Relacja/Galeria] U-2536 1:200
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Model sklejony. Ostatnie elementy, które zdecydowałem się wykonać to peryskop, dwie anteny(dipole) VHF i jedna składana antena. W kiosku schowany chrap (schnorkel) oraz radar FuMO 61 „Hohentwiel“ obydwa wykonane symbolicznie.
kolorowe zdjęcie okrętu Wilhelm Bauer ex U-2540 i czarno-białe U-2513 z ciemnym pokładem. Potwierdzają tezę ze w Kriegsmarine stosowano takie schematy malowania U-bootów.
kolorowe zdjęcie okrętu Wilhelm Bauer ex U-2540 i czarno-białe U-2513 z ciemnym pokładem. Potwierdzają tezę ze w Kriegsmarine stosowano takie schematy malowania U-bootów.
☠Rock Honor Ojczyzna☠
To jest ten sam okręt?
Czy nie jest tak, że żółty/pomarańczowy pas był stosowany tylko w czasie prób morskich (np. przed wcieleniem do służby), natomiast kamuflaż "liniowy" był szary(+ciemny pokład)?
Czy nie jest tak, że żółty/pomarańczowy pas był stosowany tylko w czasie prób morskich (np. przed wcieleniem do służby), natomiast kamuflaż "liniowy" był szary(+ciemny pokład)?
Ostatnio zmieniony czw sty 06 2011, 14:32 przez strk, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co zdążyłem się do tej pory dowiedzieć to żółte malowanie oznacza jednostkę szkoleniową. U-2536 nigdy nie uczestniczył w żadnym patrolu bojowym. Jeżeli ktoś wszedł na linki dołączone na początku relacji mógł się dowiedzieć ze U-booty typu XXI nie służyły do zabijania ludzi, ale do ratowania cywilów przed Armią Czerwoną. Jako ciekawostkę dodam że w rolę jednego z poruczników U-3505 wcielił się Piotr Adamczyk.
Moje zdjęcie pochodzi z jesieni 1983 roku, i jest podpisane, że to eksperymentalny U-boot cywilny.
Moje zdjęcie pochodzi z jesieni 1983 roku, i jest podpisane, że to eksperymentalny U-boot cywilny.
Ostatnio zmieniony czw sty 06 2011, 13:38 przez ramm, łącznie zmieniany 1 raz.
☠Rock Honor Ojczyzna☠