*[Relacja/Samochód] KFz.305, czyli Opel "BLITZ" Holzgas
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Jacek Bula
Greif dzięki za PDFa, korzystając z niego i ze zdjęcia klik - zapożyczonego z bliźniaczej relacji, jako wersję próbną zrobiłem coś takiego:
to będzie poprawione, ale czy tak zrobić, czy może tylko jedną szybę otwartą??
to będzie poprawione, ale czy tak zrobić, czy może tylko jedną szybę otwartą??
- Jacek Bula
Mariuszk w wersji mojej samochód będzie stał (w dioramce mam nadzieję).
Zrobiłem mały krok w przód i składam do kupy (bez skojarzeń proszę ) całą szoferkę, brakuje jeszcze wielu elementów, między innymi zawiasów z jednej strony, klamek, lusterek, dachu, poczciwego retuszu, itp.
Zobaczcie sami:
Pozdrawiam, Jacek.
Zrobiłem mały krok w przód i składam do kupy (bez skojarzeń proszę ) całą szoferkę, brakuje jeszcze wielu elementów, między innymi zawiasów z jednej strony, klamek, lusterek, dachu, poczciwego retuszu, itp.
Zobaczcie sami:
Pozdrawiam, Jacek.
Teraz zaczyna się fajny etap budowy bo "coś" już widać
A tak a propos kierownicy - to nie pokusiłbyś się Jacku jeszcze o to, żeby coś zrobić, aby nie była taka płaska???
Pozdrawiam Serdecznie
A tak a propos kierownicy - to nie pokusiłbyś się Jacku jeszcze o to, żeby coś zrobić, aby nie była taka płaska???
Pozdrawiam Serdecznie
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
- Szydercza Gała
- x 169
- Jacek Bula
Zrobiłem prawie cały generator gazu i pomalowałem go czarnym matem Humbrola (w końcu i tego trzeba spróbować) i gdzieniegdzie są błyszczące smugi (widoczne na zdjęciu). Spróbuję jeszcze raz pomalować i zobaczę co z tego wyjdzie. Zostaje do zrobienia zamek na górze, co by samo się nie otwierało.
Pozdrawiam, Jacek.
Pozdrawiam, Jacek.
Pewnie farba była źle rozmieszana. Do mieszania farb używam ostatnio zmodyfikowanego mechanicznie spieniacza do mleka, który to przyrząd można za niecałe 6 złotych kupić w Ikei. Trzeba jeszcze dokupić dwie baterie AA
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30100041
Modyfikacja mechaniczna - której dokonałem przy użyciu miniszlifierki nie zapomniawszy nałożyć ochronnych okularów - polegała na obcięciu końcówki ze sprężynką, tak że koniec ma teraz kształt litery L.
Podczas mieszania tym ustrojstwem zdarza się, że farba pryska. Można temu zaradzić sklejając z kartki papieru walec o średnicy puszki/butelki i wysokości tak ze 3 cm wyższej od tejże, który nakłada się na nią przed rozpoczęciem mieszania.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30100041
Modyfikacja mechaniczna - której dokonałem przy użyciu miniszlifierki nie zapomniawszy nałożyć ochronnych okularów - polegała na obcięciu końcówki ze sprężynką, tak że koniec ma teraz kształt litery L.
Podczas mieszania tym ustrojstwem zdarza się, że farba pryska. Można temu zaradzić sklejając z kartki papieru walec o średnicy puszki/butelki i wysokości tak ze 3 cm wyższej od tejże, który nakłada się na nią przed rozpoczęciem mieszania.
- Jacek Bula
- Jacek Bula
Holoł
Witam po dosyć długiej przerwie, niestety nie dało się przez czas sesji egzaminacyjnej nic zrobić przy modelu, bo ciągle w koło praca i nauka...
le już się skończyła więc co nie co podziałałem. To jest złożone na sucho, trzeba jeszcze dokładnie oczyścić i pomalować. Ale bedzie coś takiego:
Pozdrawiam, Jacek.
Witam po dosyć długiej przerwie, niestety nie dało się przez czas sesji egzaminacyjnej nic zrobić przy modelu, bo ciągle w koło praca i nauka...
le już się skończyła więc co nie co podziałałem. To jest złożone na sucho, trzeba jeszcze dokładnie oczyścić i pomalować. Ale bedzie coś takiego:
Pozdrawiam, Jacek.