Witajcie.
Czas na ostateczne podsumowanie relacji.
Powód jest dość szczególny, bo okręt „dopłynął do portu”.
Podczas Mistrzostw Świata modeli okrętów sekcji C NAVIGA w Starej Zagorze w Bułgarii (28.06-06.07.2014) model pancernika Bismarck zdobył złoty medal otrzymując 97,33 pkt w skali 100.
Powiem Wam szczerze, że jest to dla mnie duże wyróżnienie, z którego jestem bardzo zadowolony.
Dlaczego?
Ponieważ to pierwszy mój model okrętu ukończony po 30 letniej przewie w zabawie z kartonami. Moi zacni koledzy z czołowych lokat mają za sobą wiele utytułowanych modeli, ja na swoim uczyłem się fachu stąd mam uzasadnione powody do radości.
Wspomnę jeszcze słowem o bardzo potrzebnym doświadczeniu z oceny modelu podczas MŚ w Bułgarii. To tam właściwie dowiedziałem się jak budować, a raczej czego nie stosować, aby nie narazić się na dąsy sędziów. Dotyczy to np. uwagi odnośnie pomalowanych przeze mnie dachów wież artylerii i osłon reflektorów. Pomimo, że jest to zgodne z dokumentacją źródłową, nie jest właściwe. Należało – jak mi zakomunikował sędzia – nakleić karton w danym kolorze, a nie malować.
No cóż, o zapisach regulaminu NAVIGA - C7 dowiedziałem się, gdy model w 3 / 4 był ukończony. Ale też przecie nie budowałem modelu z myślą o jakichkolwiek konkursach czy rywalizacji.
Poniżej podsumowanie osiągnięć z najważniejszym dyplomem i medalem oraz fotka z przebiegu oceny sędziowskiej, a raczej „obrony” modelu.
Ahoj
*[Relacja/Okręt] BISMARCK - A.Haliński. POWRÓT
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Także dołączam się do gratulacji!!!
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
- Szydercza Gała
- x 169