*[Relacja/Pojazd] SS-1C SCUD B MAZ-543 (Modelik 1:25)
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Całkowicie podzielam zdanie "Kierownika" ja służyłem w Brygadzie artylerii rakietowej gdzie oprócz haubic "Dana'' i wyrzutni BM-21 [ jednej z nich byłem kierowcą] stacjonował dywizjon Skudów. Każdy najkrótszy nawet wyjazd ze schronogaraży kwalifikował pojazd do malowania, zwłaszcza wszelkie stopnie , podesty[wykonane były z blach duralowych , na których farba nie chciała sie trzymać i potarta butem schodziła całymi płatami]. Nawet na poligon były zabierane hoboki z farbą bo może jakiemuś gen. zachce sie zobaczyć wojsko z bliska . Gdyby dowódca zobaczył najmniejsze oznaki rdzy na pojeździe to w najlepszym razie skończyło by sie na kilku dniach ZOMZ-u, a były przypadki nawet aresztu za obniżanie gotowości bojowej. Zgodzę sie że odcienie khaki były różne bo sam nieraz mieszałem farby żeby uzyskać podobny kolor [ w latach 80-tych był kłopot ze zdobyciem oryginalnych kolorów więc kupowano czarny i żółty, a że dowódcy wiedzieli że jestem modelarzem to musiałem mieszać farby dla całego mojego dywizjonu jak i dla skudów.
Ale jak pragniesz zrobić zardzewiały model to twoja sprawa.
Ale jak pragniesz zrobić zardzewiały model to twoja sprawa.
ludzie a po co całe to gadanie?? to jest chyba fantazja modelarza jak ten model wygląda?? może ten SCUD stał na złomie i troszeczkę zardzewiał i kto powiedział ze wszystko musi być tak jak prawdziwe??
widać ze model nabiera co raz bardziej kształtu, już nie mogę sie doczekać jak zobaczę Twoje dzieło w całości
pozdro
widać ze model nabiera co raz bardziej kształtu, już nie mogę sie doczekać jak zobaczę Twoje dzieło w całości
pozdro
Prace nad segmentem zbliżają się pomalutku ku końcowi. Na chwile obecną nałożony jest podkład i pierwsza warstwa koloru. Zostanie jeszcze do nałożenia jedna warstwa koloru i bezbarwna na koniec. Jak już wszystko wyschnie to dokleję resztę zaczepów, zbiorniki na paliwo i nałożę rdze. Kolejne zdjęcia wkrótce
Witam ponownie wszystkich.
Kolejny segmencik jest już gotowy. Pojazd zaczyna wyglądać coraz ciekawiej, już sam się nie moge doczekać efektu końcowego :-). Co do spraw technicznych odnośnie tego elementu, w opracowaniu zdążył się drobny błąd, mianowicie element 245 nie miał wyciętej wnęki (linia czerwona) ale wystarczyło go odrysować od ścianki elementu 248 (linia zielona) i po problemie.
A ja zabieram się za kolejny segment.
Pozdrawiam.
Kolejny segmencik jest już gotowy. Pojazd zaczyna wyglądać coraz ciekawiej, już sam się nie moge doczekać efektu końcowego :-). Co do spraw technicznych odnośnie tego elementu, w opracowaniu zdążył się drobny błąd, mianowicie element 245 nie miał wyciętej wnęki (linia czerwona) ale wystarczyło go odrysować od ścianki elementu 248 (linia zielona) i po problemie.
A ja zabieram się za kolejny segment.
Pozdrawiam.
Witam Wszystkich.
Po paru dniach przerwy zabrałem się dalej do roboty . Na chwile obecną II segment jest już prawie gotowy, zostały jeszcze do zrobienia drzwi a całość trzeba pomalować bezbarwną no i oczywiście ubrudzić. Tak więc za parę dni możecie się spodziewać kolejnych zdjęć a ja będę się zabierał za ostatni segment .
Po paru dniach przerwy zabrałem się dalej do roboty . Na chwile obecną II segment jest już prawie gotowy, zostały jeszcze do zrobienia drzwi a całość trzeba pomalować bezbarwną no i oczywiście ubrudzić. Tak więc za parę dni możecie się spodziewać kolejnych zdjęć a ja będę się zabierał za ostatni segment .