Nosek kadłuba w robocie. Szkielet do noska nie pasuje, trzeba podcinać. Musiałem również wyciąć w szkielecie miejsce pod lufę działka bo to co przewidział autor miało się nijak. Teraz oszklenie noska - trzeba tłoczyć. Wstępna przymiarka do k-ba wykazała, że obwód noska jest za duży i trzeba ciąć.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle: Dorobek
Tłoczenie oszklenia noska chyba się udało. Obok wytłoczki "przyrząd" - końcówka małego śrubokręta. Najważniejsze, że krzywizna pasuje do kształtu noska.
STEP BY STEP
Tu nie chodzi o lufy. Lufy są zrobione z rurek papierowych. Tu chodzi o stożkowe tłumiki płomieni na końcu lufy. W moim przypadku są wykonane z pełnych stożków drewnianych. Próbowałem je zwijać z papieru ale niestety nie udało się.
STEP BY STEP
Chciałbym na moment wrócić do noska. Każdy kto sklejał Wilka narzekał, że szkielet noska nie pasuje. Tu niestety popełnił błąd autor wycinanki - wręgi szkieletu powinny być podcięte w sposób jak pokazałem na zdjęciu bo pokrycie noska daje się zwinąć tylko jako stożek o prostych liniach. Tak głęboko kartonu nie da się wytłoczyć - chyba, że ja nie umiem tego zrobić.
Jest do pomyślenia jeszcze inny sposób - trzeba by było wyciąć w siatce pokrycia noska kliny - wtedy nie byłoby kłopotu i nosek byłby "obły" ale siatka noska powinna być trochę inaczej zaprojektowana. Poniższe zdjęcie pokazuje mój zamysł w sposób bardzo uproszczony.
STEP BY STEP